Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Μπακλαβάς της Πανδώρας με αμύγδαλα και φιστίκια Αιγίνης

Υλικά
1 κιλό φύλλο κρούστας (15 φύλλα)
400 γραμ. βούτυρο αγελάδος ή βούτυρο τύπου Κερκύρας καλής ποιότητας
750 γραμ. καθαρισμένα αμύγδαλα
150 γραμ. καθαρισμένα φιστίκια Αιγίνης (χωρίς το κέλυφος τους)
42 κεφάλια γαρίφαλα

Για το Σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
800ml νερό
χυμό 2 λεμονιών
μερικά κομμάτια φλούδας λεμονιού χωρίς το άσπρο


Εκτέλεση
Βράστε για 5 λεπτά και ξεφλουδίστε τα αμύγδαλα. Στεγνώστε τα σε αερόθερμο φούρνο στους 100 βαθμούς Κελσίου μαζί με τα φιστίκια για όση ώρα χρειαστεί.
Σπάμε τους ξηρούς καρπούς στο μούλτι ή σε γουδί σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ξεχωριστά μπολάκια.
Θα πρέπει το βούτυρο να είναι πολύ καλή ποιότητας αλλά και πάλι θα το ζεστάνουμε σε χαμηλή φωτιά και αν δημιουργηθεί άσπρος αφρός στην επιφάνεια και υπόλευκο κατακάθι στον πάτο. Αφαιρέστε τον αφρό προσεκτικά, με κουτάλι. Αδειάστε πολύ ήρεμα το καθαρό διαυγές κίτρινο βούτυρο σε ένα μπολ, προσέχοντας να μην παρασυρθεί μέρος από το κατακάθι. Είναι σημαντικό για να ξεροψηθούν τα φύλλα μας ομοιόμορφα και καλά.
βουτυρώστε το ταψί του φούρνου σας (πάτο και πλαϊνά). Σχηματίστε τον πάτο του μπακλαβά με 5 φύλλα, βουτυρωμένα ελαφρά ανάμεσα, τα οποία να περισσεύουν έξω από το ταψί. Ετοιμάστε το κύριο μέρος της γέμισης, με την πρακτική φύλλο μετά γέμιση μετά πάλι φύλλο και γέμιση, θα βάλετε 5 φύλλα.  Τα φύλλα θα πρέπει να είναι όσο το εσωτερικό του ταψιού ότι εξέχει το κόβουμε με μαχαίρι. Να βάζετε λίγη γέμιση σε κάθε φύλλο. Μέχρι τη μέση του ύψους του ταψιού. Φροντίστε το τελείωμα, του μπακλαβά να είναι με τα 5 φύλλα της κορυφής.
Τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί, είναι πολλά για να μπορέσετε να τα διπλώσετε προς τα μέσα. Κόψτε τα λοιπόν.
Πάρτε κοφτερό μαχαίρι, χωρίς δοντάκια και κόψτε τα κομμάτια του μπακλαβά, τελείως μέχρι τον πάτο, χρησιμοποιώντας κάποιον οδηγό, για να χαράξετε ομοιόμορφα κομμάτια. Στο κέντρο  κάθε κομματιού καρφώστε από ένα καρφάκι γαρίφαλο για διακόσμηση αλλά και για το άρωμά τους βοηθά στο να κρατήσει τα κομμένα φύλλα στη θέση τους. Ψεκάστε την επιφάνεια με νερό, να νοτισθεί ελαφρά το φύλλο.


Το φύλλο του μπακλαβά, αν δεν βουτυρωθεί καλά δεν ψήνεται σωστά.
Ρίξτε το υπόλοιπο βούτυρο αφού πρώτα το έχετε κάψει από πάνω κυρίως στα κοψίματα. Το φύλλο τσιτσιρίζει κάτω από το καυτό βούτυρο.
Ψήστε σε χαμηλότερη θερμοκρασία στους 140 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα και 30 λεπτά στις αντιστάσεις στην δεύτερη σχάρα από τον πάτο της κουζίνας. Το αργό ψήσιμο βοηθάει τα φύλλα να ψηθούν ακόμα και στην καρδιά του μπακλαβά και οι ξηροί καρποί να σιγοψηθούν και να ροδίσουν.
Ετοιμάστε το σιρόπι λίγο πριν βγει ο μπακλαβάς.
Σε κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη, το νερό, τον χυμός λεμονιών και μερικές φλούδες χωρίς καθόλου άσπρο.

Βράστε για 5 λεπτά. Περιχύστε τον καυτό μπακλαβά μόλις τον βγάλετε με το σιρόπι με την κουτάλα της σούπας, λίγο λίγο στην αρχή και αδειάζοντας προσεκτικά την κατσαρόλα μετά. Το καυτό φύλλο θα τσιτσιρίζει από το υγρό σιρόπι. Αφήστε τον να κρυώσει εντελώς πριν βγάλετε τα κομμάτια σε πιατέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: