Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Πώς μπορούμε να κάνουμε κρέμα Βαλσαμικού με μυρωδικά (Crema di balsamico)

Η κρέμα Βαλσαμικού είναι ένα παχύρευστο, γυαλιστερό, σκούρο καφέ, ξιδάτο σιρόπι που χρησιμοποιείτε για να δώσει μια ιδιαίτερη γεύση στα πιάτα μας.
Η κανονική κρέμα Βαλσαμικού είναι πολύ ακριβή στην Ελλάδα ιδικά, γιατί είναι φτιαγμένη με την παραδοσιακή μέθοδο, που μετατρέπει πολύ αργά (από 12 έως 150 χρόνια) το βρασμένο μούστο των σταφυλιών σε  πολύτιμο συμπύκνωμα ξυδιού, πυκνό, γυαλιστερό, μεθυστικό, γλυκόξινο σιρόπι.
Εμείς απλά, μπορούμε να κάνουμε τη δική μας συμπύκνωση, απλώς βράζοντας το βαλσαμικό ξύδι μέχρι να μειωθεί στο 1/4 του αρχικού όγκου. Και μπορούμε να αρωματίσουμε το ξύδι με φρέσκα βότανα ή να αυξήσουμε την γλυκύτητα με ξερά σύκα μαρινάροντάς τα μερικές μέρες  πριν προχωρήσουμε στη
συμπύκνωση ή να προσθέσουμε μέλι ή πετιμέζι για να αλλάξουμε την γεύση της βάσης.

Πώς θα το κάνουμε
Βάζουμε τα ξερά σύκα στο φτηνό βαλσάμικο ξύδι για 1 ημέρα ή μπορούμε να βάλουμε φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο).
Σουρώστε το ξύδι από τα μυρωδικά και βάλτε το σε ανοξείδωτη κατσαρόλα. Μετρήστε για να δείτε σε ποιό ύψος φτάνει το σκούρο υγρό.
Βάλτε να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για να μην καούν οι καραμέλες του. Σιγά, σιγά θα εξατμίζεται και θα συμπυκνώνεται. Αν χρειαστεί, ξαφρίστε.  Όταν δείτε ότι έχει πήξει αρκετά ώστε να στέκεται πάνω στο κοίλο μέρος του κουταλιού, βγάλτε από τη φωτιά να ηρεμήσει τελείως ο αφρός και μετρήστε πάλι το ύψος .
Συγκρίνετέ το με το αρχικό. Θα πρέπει να είναι στο 1/4 του ύψους του. Βγάλτε το από την κατσαρόλα αμέσως και ρίξτε το, σε μαλακό μπουκάλι που πιέζεται (σαν της μουστάρδας, αν και δεν είναι όμορφο) ή σε γυάλινο .

Αν κρυώσει και δείτε ότι δεν πέφτει εύκολα, για να αραιώσει ζεστάνετέ το σε ζεστό νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: