Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Γλυκό σταφύλι

Υλικά
2 κιλά σταφύλι σφικτό χωρίς κουκούτσια (για να μην χρειαστεί να τα βγάζετε)
1 κιλό ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
χυμό 1 λεμονιού
φυλλαράκια αρμπαρόριζας

Εκτέλεση
Πλύνετε και ξεκουκουτσιάστε τις ρόγες (αν χρειάζεται).
Βάλτε σε μπολ στρώσεις σταφύλια, ζάχαρη μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Περιχύστε με το νερό και αφήστε σκεπασμένο στο ψυγείο όλη νύχτα, να βραχεί η ζάχαρη. Μην ανακατεύετε γιατί θα σπάσουν οι ρόγες.
Βάλτε το μίγμα, σε μεγάλη κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθεί, με κλειστό καπάκι.
Ανακατέψτε να βεβαιωθείτε ότι το μίγμα ζεσταίνεται ομοιόμορφα. Αυτό το στάδιο μπορεί να πάρει και 50 λεπτά στη χαμηλότερη θερμοκρασία της εστίας σας.


Κλείστε τη φωτιά και αφήστε το σκεπασμένο για 2 ώρες, μέχρι να κρυώσει η κατσαρόλα. Σε αυτό το στάδιο, ισορροπούν τα διαφορετικής πυκνότητας υγρά μέσα στην κατσαρόλα. Οι ρόγες απορροφούν το πυκνότερο σιρόπι και ελευθερώνουν τα υγρά τους. Έτσι το σιρόπι στην κατσαρόλα αραιώνει.
Βάλτε ξανά την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά αυτή τη φορά για να γίνει η αποστείρωση του γλυκού. Αφήστε να βράσει για 10 λεπτά ξαφρίστε αν χρειάζεται τώρα βάζουμε το λεμόνι και την αρμπαρόριζα και δέστε το σιρόπι.
Δοκιμάζετε το δέσιμο, ρίχνοντας την τελευταία σταγόνα από την κουτάλα σε ένα πιάτο και ελέγχοντας αν απλώνει ή αν έχει όγκο (αν στέκεται). Κλείνετε τη φωτιά και αφήστε το όλη νύχτα.
Την επομένη μέρα, το σιρόπι αν είναι πάλι πιο αραιό βάζετε πάλι στην φωτιά και το δένετε ξανά.
Αφήστε να κρυώσει λίγο αποστειρώστε τα βαζάκια και γεμίστε τα, κλείνετε και γυρνάτε ανάποδα να κρυώσουν εντελώς.

Κάθε βάζο που ανοίγουμε το διατηρούμε στο ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: