Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Πώς καθαρίζουμε τα σαλιγκάρια (χοχλιούς)

Αν θελήσετε να μαζέψετε σαλιγκάρια μόνοι σας, πρέπει να γνωρίζετε τουλάχιστον ότι καλά είναι αυτά που είναι ασπριδερά στο κέλυφος τους και όχι με πρασινωπό χρώμα. Μπορούμε σίγουρα να τα βρούμε στην αγορά ή να μας τα στείλουν φίλοι από την Κρήτη.

Βάζουμε τα σαλιγκάρια σε ένα καφάσι με μικρές τρύπες που έχουμε στρώσει λαδόκολλα στον πάτο. Πασπαλίζουμε από πάνω τους με αλεύρι και τα αφήνουμε να το φάνε. Έτσι θα βγάλουν όλο το χόρτο που έχουν φάει και δεν θα είναι πικρά.


Πρέπει να προσέξουμε να είναι ζωντανά. Τα βάζουμε σε μία λεκάνη, που έχει νερό μέχρι τη μέση και τη σκεπάζουμε με βαρύ καπάκι, προσθέτοντας κάποιο βάρος από επάνω. Τα αφήνουμε μέσα στη λεκάνη για πέντε έως έξι ώρες. Όσα είναι ζωντανά, θα βγουν από το κέλυφος τους, θα βγάλουν τα κερατάκια  τους και θα αρχίσουν να «βολτάρουν». Αν δεν βάλουμε βάρος επάνω στη λεκάνη, είναι πιθανό να βγουν από τη λεκάνη και να περιηγηθούν σε ολόκληρη την κουζίνα μας.


Στη συνέχεια, τα πλένουμε και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό και απευθείας τα τοποθετούμε επάνω στη φωτιά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, τα ξαφρίζουμε καλά και μετά από είκοσι λεπτά περίπου προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι. 

Σε αυτό το σημείο θα βγάλουν όλα όσα σάλια έχουν ακόμα και πολύ αφρό γι’ αυτό συνεχίζουμε να ξαφρίζουμε χωρίς σταματημό, ώσπου να καθαρίσει το νερό. Ύστερα από μία ώρα περίπου τα κατεβάζουμε από τη φωτιά κατόπιν χύνουμε το ζεστό νερό τους, τα πλένουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να κρυώσουν. Είναι έτοιμα για μαγείρεμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: