Υλικά
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές σούπας Βούτυρο
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
5 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για κάθε χρήση
1 φάκελό ξηρή μαγιά
1 κρόκο αυγού
1 κουταλιά σούπας νερό
Εκτέλεση
Ανακατέψτε το γάλα, 1 φλιτζάνι νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη
και το αλάτι σε μια κατσαρόλα. Φέρεται σε βρασμό
και στη συνέχεια αφαιρέστε από
τη φωτιά και αφήστε το να σταθεί μέχρι να γίνει χλιαρό.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε μαζί το αλεύρι και την μαγιά.
Ρίχνουμε τα υγρά συστατικά και ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη αρχίζει να ενωθεί.
Εάν έχετε ένα μίξερ, χρησιμοποιήστε το γάντζο ζύμης για να
αναμειχθεί για περίπου 8 λεπτά. Αν όχι, ζυμώστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη
επιφάνεια για περίπου 10 λεπτά. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ.
Σκεπάστε και αφήστε το μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 1 ώρα.
Παίρνουμε την ζύμη και την χωρίζουμε σε 12 τμήματα Θα πρέπει
να είναι λίγο μεγαλύτερα από μια μπάλα του γκολφ. Κάντε σφιχτές μπάλες από ζύμη.
Τοποθετήστε σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα
Μετά αφήστε τα για ένα λεπτό και να χαλαρώσουν, πατήστε κάθε
μπάλα με την παλάμη του χεριού σας να γίνουν λίγο πλατιές και αφήστε στην άκρη
μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο, περίπου 20 λεπτά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Αναμίξτε τον κρόκο αυγού και 1 κουταλιά της σούπας νερό σε
ένα φλιτζάνι ή μικρό μπολ. Βουρτσίστε πάνω στις κορυφές και βάλτε τα στο μεσαίο
ράφι του φούρνου.
Ψήνουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο ή μέχρι να
είναι ωραία στην κορυφή να πάρουν χρώμα. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου