Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Ταρτάκια με ζαμπόν και τυρί

Υλικά για την ζύμη
150 γραμ. αλεύρι
110 γραμ. βούτυρο κρύο
1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη
1-2 κουταλιά γλυκού γάλα
1/4  κουταλάκι γλυκού αλάτι

Για την γέμιση
1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
200 γραμ. ζαμπόν ψιλοκομμένο ή σε κυβάκια
2 αυγά
Αλάτι και πιπέρι
1 κουταλάκι γλυκού τριμμένο ξερό φασκόμηλο


Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 o C.
Σε μπόλ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.
Για τη ζύμη κοσκινίστε το αλεύρι και ανακατέψτε τη ζάχαρη και το αλάτι. Κόψτε το βούτυρο σε κομματάκια και χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας, τρίψτε το με το αλεύρι μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέστε στο τέλος το γάλα και ζυμώστε ελαφρά, αλλά όχι πολύ, για να μην γίνει πολύ ελαστική η ζύμη.
Μην προσπαθήσετε να ανοίξετε τη ζύμη με τον πλάστη. Κόψτε μικρά κομμάτια από τη ζύμη ισιώστε ανάμεσα στις παλάμες σας και καλύψτε σιγά σιγά ατομικά ταρτάκια (10εκ. έκαστο). Η ζύμη πρέπει να γίνει λεπτή.
Τρυπήστε όλη την κάτω επιφάνεια στα ταρτάκια με ένα πιρούνι και ψήστε για 10 λεπτά.
Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150 o C.

Βάλτε σε κάθε ταρτάκι 2 κουταλάκια γλυκού γέμιση και ψήστε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να ψηθεί καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: