Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Συκομαϊδα

Υλικά
500 γραμ. φρέσκα σύκα ή αποξηραμένα σύκα
200 ml ρακί ή ούζο
120 γραμ. καρύδια ελαφρώς κοπανισμένα
1,5 κουταλιά σούπας μαραθόσπορο
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα σκόνη
1/4 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
1,5 κουταλάκι γλυκού γλυκάνισο σκόνη
1,5 κουταλάκι γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μερικά φύλλα δάφνης


Εκτέλεση
Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα σύκα τα κόβουμε στην κορφή τους λίγο και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σταυρωτά σχεδόν μέχρι κάτω ( να μην χωρίσουν).
Με τα χέρια τα ανοίγουμε και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα στον ήλιο να ξεραθούν. Από πάνω βάζουμε τουλπάνι για να μην πηγαίνουν έντομα.
Όταν αρχίσουν να ξεδένονται τα γυρνάμε αν τα βράδια έχει υγρασία τα βάζουμε μέσα.
Όταν έχουν ξεραθεί τα κόβουμε με μαχαίρι πολύ ψιλά όχι όμως στο μπλέντερ γιατί θα λιώσουν πολύ και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με το ρακί.
Αν χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα Ψιλοκόβουμε τα σύκα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με το ρακί.
Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε μια – δυο ώρες μέχρι να μαλακώσουν.
Κατόπιν τα κόβουμε σε πολύ ψιλά κομμάτια με μαχαίρι ώστε να γίνουν σαν πάστα.
Και στις δύο περιπτώσεις σε ένα μπόλ βάζουμε τον τριμμένο μαραθόσπορο, τον γλυκάνισο και ελαφρώς σπασμένα τα καρύδια, την κανέλα το πιπέρι, το γαρίφαλο και μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και την πάστα.
Βρέχουμε ελαφρώς τα χέρια μας με λίγο νερό και ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα. Αν προκύψει πολύ σκληρό, ίσως γιατί τα σύκα είχαν ξεραθεί παραπάνω στον ήλιο, προσθέτουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Σε ένα μεγάλο ταψί απλώνουμε μία λαδόκολλα, και ζυμώνουμε μικρά μπιφτεκάκια τα οποία τα πατάμε λίγο να γίνουν πλατιά.

Για την αποξήρανση της συκομαιδας.
Εδώ υπάρχουν δύο τρόποι:
α) να προστατεύσουμε το ταψί με μία σήτα και το βγάλουμε στον ήλιο για 2 – 3 μέρες. Ανά τακτά διαστήματα να αναποδογυρίζουμε τις συκομαϊδες μας και να ελέγχουμε εάν έχει ολοκληρωθεί ή αποξήρανσή τους. Εάν τις βραδινές ώρες αναπτύσσεται μεγάλη υγρασία καλύτερα να τις παίρνουμε μέσα στο σπίτι.
β) να τις τοποθετήσουμε στον φούρνο στους 40 – 50o C για 2,5 ώρες. Και στις δύο περιπτώσεις στόχος είναι να στεγνώσουν χωρίς να χάσουν την ελαστικότητά τους.
Τέλος τις τυλίγουμε με μεμβράνη αφού πρώτα τοποθετήσουμε ένα δαφνόφυλλο σε κάθε πλευρά τους. Θεωρητικά, εάν οι συκομαϊδες μας έχουν αποξηραθεί σωστά διατηρούνται εκτός ψυγείου για αρκετούς μήνες. Παρόλα αυτά, δεν το συνιστώ διότι τα καρύδια ταγγίζουν εύκολα οπότε καλύτερα τις συντηρούμε στο ψυγείο.

Μπορούμε να τυλίξουμε κάθε συκομαϊδα σε φύλλο συκιάς να τα δέσουμε με σπαγκάκι μέχρι να τα βγάλουμε για τον μεζέ μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: