Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Συνταγή για γλυκό βύσσινο, μαρμελάδα και βυσσινάδα

Υλικά
2 κιλό βύσσινο
2 κιλό ζάχαρη
2 φλ. τσαγιού νερό
2 μικρό λεμόνι (χυμός)

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα βύσσινα. Αφαιρούμε τα κοτσάνια δείτε στο τέλος το video. Τοποθετούμε σε μπολ στρώσεις, εναλλάξ, βύσσινα και ζάχαρη. Καλύπτουμε µε μεμβράνη. Αφήνουμε µία νύχτα στο ψυγείο ανακατεύοντάς τα σε αυτό το διάστημα δύο µε τρεις φορές.
Την επόμενη μέρα βάζουμε τα βύσσινα και τη ζάχαρη σε µία κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ξαφρίζουμε όποτε σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια. Βράζουμε για 15΄-20΄. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά στην κατσαρόλα.

Χωρίζουμε το γλυκό σε δύο το ένα για γλυκό το άλλο για βυσσινάδα ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε.
Τότε ξαναβράζουμε την ποσότητα για γλυκό (πάντα σε μέτρια φωτιά) μέχρι να δέσει το σιρόπι. Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάζουμε µία σταγόνα απ’ αυτό σε ανάποδο του κουταλιού αυτή στέκεται και δεν χύνεται, το γλυκό είναι σωστά δεμένο. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε για 1΄-2.
Για την βυσσινάδα βάζουμε σε μπόλ και το λιώνουμε με το μηχάνημα που κάνουμε τον πουρέ.
Περνάμε όλο το υλικό από γάζα αφήνουμε αρκετή ώρα να στραγγίξει η βυσσινάδα από το μείγμα μας, χωρίς να πιέσουμε τον πολτό. Βάζουμε τη βυσσινάδα σε καθαρά μπουκάλια.
Δε θέλω όμως να πετάξω και τον πολτό από τα βύσσινα που έχει μείνει, και έτσι κάνω μια εύκολη μαρμελάδα. Όταν κρυώσει αρκετά ο πολτός, τον βάζω στην κατσαρόλα, προσθέτω 1 κούπα βυσσινάδα και 1 κούπα νερό, τα βράζω για λίγο και τα ανακατεύω συνεχώς , στο τέλος ρίχνω και το χυμό από το μισό λεμόνι και η μαρμελάδα μου είναι έτοιμη, κρυώνει και στο βάζο και στη συνέχεια στο ψυγείο.


Αφαιρέστε τα κουκούτσια από τα κεράσια σας με αυτό το απλό κόλπο!


Δεν υπάρχουν σχόλια: