Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Χοιρινό στον φούρνο με πατάτες και λαχανικά

Υλικά
2 κιλά χοιρινό μπούτι
100 γραμ γραβιέρα
2 σκελίδες σκόρδο
1 κιλό πατάτες μικρές
1 πράσο κομμένο σε πολύ ψιλές λουρίδες
3 καρότα κομμένο σε πολύ ψιλές λουρίδες
2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένο σε πολύ ψιλές λουρίδες
2 κρεμμυδάκια φρέσκα  κομμένο σε πολύ ψιλές φέτες
½ λάχανο κομμένο σε πολύ ψιλές λουρίδες
1 σφηνάκι ρακή
1 πορτοκάλι χυμός
1 λεμόνι χυμός
3+2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Ρίγανη και θυμάρι

Εκτέλεση
Για το χοιρινό Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα κόβουμε σε μακρόστενες λουρίδες σφήνες Κόβουμε την γραβιέρα σε μακρόστενα κομμάτια Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας Κάνουμε με ένα μαχαίρι βαθιές τρύπες σε αρκετά σημεία στο κρέας. Σε κάθε τρύπα βάζουμε ένα κομματάκι τυρί και από πάνω μια σφήνα σκόρδο αρκετά βαθιά Ανακατεύουμε το χυμό πορτοκάλι με το λεμόνι το λάδι και 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη Καθαρίζουμε τις πατάτες αν είναι πολύ μικρές τις βάζουμε ολόκληρες αλλιώς τις κόβουμε σε κύβους Ρίχνουμε το μείγμα πορτοκαλιού στο κρέας και τις πατάτες μέσα σε μια γάστρα και πασπαλίζουμε με αλάτι πιπέρι ρίγανη και θυμάρι. Κλείνουμε την γάστρα και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα Για τα λαχανικά Σε τηγάνι βάζουμε 1 κουτάλια λάδι και βάζουμε τα λαχανικά να Μαραθουν Πρώτα τα καρότα για 4 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια (Τα λαχανικά τα βάζουμε με την σειρά δυσκολίας στο ψήσιμο Πρώτα αυτά που θέλουν περισσότερη ώρα). Όταν έχουν μαραθει τα καρότα βάζουμε το πράσο τα κρεμμύδια μετά τις πιπεριές Και τέλος το λάχανο Όταν έχουν μαραθει ρίχνουμε το ρακή και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ αλατοιπερωνουμε και βγάζουμε στην άκρη Όταν είναι ψημένο το κρέας το βγάζουμε και το κόβουμε σε ψιλές φέτες και σερβίρουμε με πατάτες και λαχανικά

Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: