Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Ζύμη από πατάτα

Αυτή η ζύμη κάνει για αλμυρά όσο και για γλυκά (πατατοκεφτέδες ή και ντόνατς) ανάλογος τι θέλουμε να κάνουμε.

Υλικά
40 γραμ. μαγιά
400 γραμ. πατάτες βραστές
250 ml γάλα
60 γραμ. βούτυρο λιωμένο
500 γραμ.  αλεύρι ολικής αλέσεως
3 κρόκους
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη φλούδα λεμονιού
Ανάλογη ζάχαρη
Ανάλογο αλάτι


Εκτέλεση
Καθαρίστε και βράστε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια.
Σουρώστε και λιώστε σε πουρέ τις βραστές πατάτες, προσθέστε το αλεύρι, μια πρέζα αλάτι, το λιωμένο βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού, την προζύμη  που έχουμε ετοιμάσει με το γάλα μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και φρέσκα μαγιά.

Τέλος, ανακατεύουμε τους κρόκους των αβγών, φτιάχνουμε μια κολλώδη ζύμη αφήνουμε στην άκρη σε ένα ζεστό μέρος για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Μετά από μια ώρα βάζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνια  και πλάθουμε τα ντόνατς ή τους πατατοκεφτέδες που μπορούμε να βάλουμε οποιαδήποτε γέμιση και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.


Μόλις πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές τα  βάζετε σε απορροφητικό χαρτί για να απαλλαγούμε από το περιττό λάδι.





Δεν υπάρχουν σχόλια: