Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Κεφτεδάκια με πουρέ πατάτας

Υλικά
5 μεγάλες πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομμάτια
2 1/4 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
14 κουταλιές σούπας βούτυρο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο ή άσπρο πιπέρι
2 φέτες λευκό ψωμί, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1/2 κιλό χοιρινός κιμάς
1/2 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
1/4 κουταλάκι γλυκού τριμμένο μπαχάρι
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
1 κίτρινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές σούπας Αλεύρι

Εκτέλεση
Κάντε τις πουρέ πατάτας
Τοποθετήστε τις πατάτες σε κατσαρόλα και σκεπάζουμε με νερό.
Αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, περίπου 15 λεπτά.
Στραγγίζετε τις πατάτες και να περάσει μέσα από ένα μύλο πάνω από ένα μπολ, και αφήστε στην άκρη.
Εν τω μεταξύ, φέρει 1 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και 12 κουταλιές της σούπας βούτυρο να βράσουν σε ένα κατσαρολάκι.  Περιχύνουμε  τις πατάτες και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείος πουρές. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι, και να κρατάμε ζεστό.
Κάντε τα κεφτεδάκια
Βάλτε 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και το ψωμί σε ένα μικρό μπολ. Αφήστε μέχρι να μουλιάσει, περίπου 5 λεπτά. Μεταφέρετε το ψωμί στραγγισμένο σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το χοιρινό και το βόειο κιμά, το μπαχάρι, το αυγό, και το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενοποιηθούν.
Πλάθουμε το μίγμα σε περίπου τριάντα μπάλες. Ζεστάνετε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα τηγάνι  σε μέτρια φωτιά, Βάλτε τα κεφτεδάκια και μαγειρέψτε, μέχρι να ροδίσουν και ψηθούν, περίπου 12 λεπτά. Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, βγάλτε τα κεφτεδάκια σε ένα πιάτο.

Βάλτε πάλι το τηγάνι σε μέτρια θερμότητα. Προσθέστε το αλεύρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει ελαφρύ καφέ, περίπου 4 λεπτά. Βάλτε τον ζωμό βοδινού και ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσουν, και στη συνέχεια αφήνουμε να πάρει βράση. Ανακατέψτε την υπόλοιπη κρέμα και να επιστρέψτε τα κεφτεδάκια με σάλτσα. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρέψτε ανακατεύοντας απαλά, περίπου 3 λεπτά. Βάλτε αλάτι και πιπέρι. Σερβίρετε τα κεφτεδάκια και σάλτσα πάνω από τον πουρέ πατάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: