Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Λαχματζούν Το δοκιμάσαμε στο Street Food Festival

Το λαχματζούν είναι από τα κύρια φαγητά της Μέσης Ανατολής και πολλές φορές αναφέρεται σαν η πίτσα της Μέσης Ανατολής. Παρ’ όλα αυτά το λαχματζούν έχει πολύ λεπτό φύλλο και επικαλύπτεται με κιμά, αρνίσιο ή βοδινό, και διάφορα μπαχαρικά.
Ο παραδοσιακός τρόπος που γίνεται το λαχματζούν είναι σε μικρότερες στρογγυλές πίτες, ψηνόντουσαν σε ελαφρά καμπυλωτή μαντεμένια επιφάνια που μέσα της ήταν αναμμένη η φωτιά. Έμπαιναν τα ψημένα υλικά στην επιφάνια και τυλιγόταν όπως το σουβλάκι.

Υλικά
Για τη ζύμη
1 κουταλιά μαγιά ξερή
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
3 φλιτζάνια αλεύρι
1/2 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές ελαιόλαδο

Για την επικάλυψη
500 γραμμάρια μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κιμά
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και λιωμένες
1/2 κουταλάκι μπούκοβο όχι καυτερό
1/2 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
1/4 κουταλάκι καυτερό κόκκινο πιπέρι τσίλι
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για από πάνω χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Κοσκινίστε το αλεύρι και βάλτε το σε μια λεκάνη. Προσθέστε το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά καθώς και το λάδι και τρίψτε το με τα χέρια μέχρι να απορροφηθεί. Κάντε μια λακούβα και ρίξτε το χλιαρό νερό και ζυμώστε μέχρι να γίνει ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια σας. Εάν εξακολουθεί να κολλάει βάλτε και άλλο αλεύρι. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα.
Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να φουσκώσει. (Σχεδόν διπλασιάζεται).
Μέχρι να φουσκώσει η ζύμη ετοιμάζουμε τον κιμά. Βάζουμε λίγο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρουμε τον κιμά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σωτάρουμε επίσης. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις λιώνουμε, να μην γίνουν τελείως πολτός. Προσθέτουμε στον κιμά, καθώς και όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
Τον κατεβάζουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
Παίρνουμε τη ζύμη και τη ζυμώνουμε λίγο σε αλευρωμένη επιφάνεια, τη χωρίζουμε στη μέση και με τον πλάστη, προσπαθούμε να φτιάξουμε τη ζύμη στρογγυλή αλευρώνοντας τη συχνά και γυρνώντας την κυκλικά καθώς συνεχίζουμε να την ανοίγουμε μέχρι να γίνει περίπου 1 εκατοστό πάχος.
Αφού βεβαιωθούμε ότι είναι λεπτή η ζύμη την τοποθετούμε σε ταψάκι που έχουμε λαδώσει. Λαδώνουμε και τη ζύμη ελαφρά με πινέλο και προσθέτουμε τον κιμά αφήνοντας περίπου 2-3 εκατοστό ζύμης ακάλυπτη.
Ψήνουμε το λαχματζούν σε πολύ ζεστό φούρνο για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να δούμε ότι η ζύμη έχει ξεροψηθεί.
Μόλις βγει η πρώτη αμέσως τοποθετούμε τη δεύτερη.

Σερβίρεται ζεστή με λεμόνι από πάνω και τυλιγμένο όπως το σουβλάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: