Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Χειροποίητα μπέργκερ και το μυστικό της γεύσης Το δοκιμάσαμε στο Street Food Festival

Όταν πρώτο φτιάχτηκαν τα μπιφτέκια για μπέργκερ ήταν το κρέας κομμένο στο χέρι σε μικρά όσο μικρά γινόταν κομμάτια.
Ο κιμάς για το καλό μπέργκερ πρέπει να είναι από μοσχάρι ή βοδινό κρέας με λίγο λίπος. Η περιεκτικότητα σε λίπος, που πρέπει να είναι περί το 10-20%, όχι παραπάνω για εμάς το καλύτερο είναι η ελιά. Πρέπει να είναι χοντροκομμένος περασμένος μια φορά από την μηχανή και αν είναι δυνατόν.
Σημαντικό για κάθε εξαιρετικό κρέας που προορίζεται για burger είναι το αλάτι και πιπέρι, που προστίθεται στο κομμένο κρέας. Το αλάτι βγάζει προς τα έξω μέρος της υγρασίας από το εσωτερικό του μπέργκερ κάνοντάς το ζουμερό ενώ ταυτόχρονα το βοηθάει να μείνει ‘δεμένο’ ως μάζα.
Χοντρό φυσικό αλάτι, τριμμένο, σε μεγάλα κομμάτια και όχι ψιλοκομμένο. Και αντίστοιχα μαύρο πιπέρι, φρέσκο ολόκληρο και χοντροσπασμένο που θα αναδείξει με τη μυρωδιά του την πλούσια γεύση του καλού κρέατος.


Το μπιφτέκι δεν πρέπει να είναι λεπτό. Μπορεί να φτάνει σε ύψος 4-5 εκατ.
Το σκεύος που θα ψηθεί το μπέργκερ πρέπει να έχει ζεσταθεί καλά. Απαιτείται ελάχιστο (1 κουταλιά γλυκού) λάδι, έως και καθόλου όταν το τηγάνι είναι αντικολλητικό. Αν το κάνετε σε μπάρμπεκιου με κάρβουνα, αλείψτε ελαφρώς με λάδι τα ίδια τα μπιφτέκια.


Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή. Για ελαφρά ψημένο θα χρειαστούν περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, για μέτρια 4-5 λεπτά και για καλά ψημένο 5-6 λεπτά, ανάλογα πάντα με το ύψος του burger και τη φωτιά. Καθώς ψήνετε μπορείτε να ελέγξετε σε ποιό βαθμό σας ικανοποιεί.
Γυρίστε το μπέργκερ με σπάτουλα ή τσιμπίδα 1-2 φορές συνολικά και προς θεού μην το πιέζετε πατώντας το από πάνω. Αν για οποιοδήποτε λόγο διαλύεται σημαίνει πως το κρέας δεν έχει αρκετή υγρασία.

Υλικά
2 ψωμάκια για μπέργκερ
800-900 γραμ. μοσχαρίσια ελιά (χωρίς κόκαλο) για 4 μπιφτέκια
χοντρό αλάτι
χοντροσπασμένο πιπέρι
4 φέτες τυρί ενταμ
4-6 φέτες Αγγούρι
2 φέτα κρεμμύδι ξερό κομμένο στην μέση
2 φέτα ντομάτα
Ψιλοτριμμένο λάχανο και καρότο
Σάλτσα σος Thousand island sauce (Σάλτσα των χιλίων νησιών) συνταγή της εδώ

Εκτέλεση
Πλάθουμε τα μπιφτέκια με το αλάτι και το πιπέρι (όπως περιγράψαμε παραπάνω. Ψήνουμε τα μπιφτέκια, τις φέτες κρεμμύδι και τα ψωμάκια χωρισμένα στην μέση.

Βάζουμε κάτω τις φέτες από τα ψωμάκια. Αλείφουμε με την Σάλτσα σος όλες τις μέσα πλευρές και μοιράζουμε λίγο από το τριμμένο λάχανο με το καρότο. Βάζουμε το ένα μπιφτέκι μία φέτα τυρί, το κρεμμύδι, την ντομάτα, το δεύτερο μπιφτέκι πάλι τυρί και τέλος 2 – φέτες αγγούρι. Σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι ψωμί και στερεώνουμε με μεγάλη οδοντογλυφίδα ή καλαμάκι από σουβλάκι.
Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και μία φέτα προσούτο, αλλά δεν είναι στο παραδοσιακό μπέργκερ της σκοτίας απ όπου και προέρχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: