Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Κουρκουμπίνια

Υλικά
Για τα κουρκουμπίνια:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο

Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1 βανίλια
Χυμό ενός λεμονιού



Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τα κουρκουμπίνια χρειαζόμαστε κάθε φορά 2 φύλλα.
Παίρνουμε δύο φύλλα, βουτυρώναμε  το πάνω και στη συνέχεια διπλώνουμε στη μέση αφήνοντας όμως ένα κενό 3 εκατοστών ανάμεσα στις δύο πλευρές (η πάνω πλευρά έρχεται λίγο πιο κάτω από την κάτω πλευρά).
Λαδώνουμε την επιφάνεια και διπλώνουμε με τον ίδιο τρόπο, αφήνοντας ένα κενό, άλλες 2 φορές. Πατάμε το διπλωμένο ζυμάρι με τις παλάμες μας για να φύγει ο αέρας.
Τυλίγουμε την ζύμη προσεκτικά φτιάχνοντας ένα σφιχτό μακρόστενο ρολάκι.
Ο τρόπος που το διπλώσαμε (αφήνοντας απόσταση από τις δύο πλευρές) κάνει πιο ομαλό το τελείωμα στο ρολό.
Τοποθετούμε το ρολάκι πάνω σε ένα αντικολλητικό ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα. Κόβουμε με ένα μαχαίρι σε κομμάτια 2,5 εκατοστών μικρά κουρκουμπινάκια.
Τα απλώνουμε στο ταψί για να μην είναι κολλημένα το ένα στο άλλο.
Προσέχουμε η ένωση των φύλλων να είναι από κάτω για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο. Αλείφουμε κάθε κουρκουμπίνι με βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν (θέλουν περίπου 15 λεπτά).
Στο μεταξύ βράζουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με την ζάχαρη, τη βανίλια για άρωμα και ξύσμα λεμονιού. Από την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το αφήνουμε 10 λεπτά και είναι έτοιμο. Όσο το σιρόπι είναι ζεστό και τα κουρκουμπίνια χλιαρά τα ρίχνουμε στο σιρόπι και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να ρουφήξουν.

Τα σερβίρουμε σκέτα ή με πασπαλισμένα με κανέλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: