Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Ψωμάκια ζάχαρης και κανέλας

Υλικά
3 βανίλιες σκόνη
300 γραμ. γάλα
135 γραμ. ζάχαρη άχνη
7 γραμμάρια (1 πακέτο) αποξηραμένα μαγιάς
150 γραμ. βούτυρο
1 αυγό
660-720 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση κανέλα
200 γραμ. βούτυρο
90 γραμ. ζάχαρη άχνη

1 κουταλιά σούπας κανέλα
1 Χτυπημένο αυγό, για επάλειψη
Ζάχαρη  για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε την βανίλια και ζεσταίνουμε σε ήπια θέρμανση μέχρι περίπου 45 ° C.
Στο μπολ ενός μίξερ ανακατεύουμε λίγο ζάχαρη, την μαγιά, το αλάτι, το βούτυρο, και το αυγό. Μην ανησυχείτε αν το βούτυρο είναι ακόμα λίγο άμορφο. Προσθέστε το γάλα με την βανίλια, ανακατεύουμε για λίγο και προσθέστε το μεγαλύτερο μέρος του αλευριού.
Στο μίξερ, χρησιμοποιήστε το γάντζο ζύμης και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι η ζύμη είναι γυαλιστερή, λεία, και μαλακή. (Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με το χέρι για 5 λεπτά.)
Η ζύμη πρέπει να είναι λίγο κολλώδες. Μην προσθέτετε πάρα πολύ αλεύρι με τη μία, δεν θα θέλετε να καταλήξει σε μια στεγνή ή σκληρή ζύμη. Καλύψτε το μπολ με πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Εν τω μεταξύ, κάνουν τη γέμιση.
Ανακατεύουμε όλα τα άλλα τρία συστατικά έως ότου συνδυαστούν καλά και ομαλά.
Μόλις η ζύμη να φουσκώσει, την βάζουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την μοιράζουμε στα δύο. Ανοίγουμε τη μισή ζύμη σε ένα μεγάλο ορθογώνιο και απλώστε τη μισή γέμιση.
Διπλώστε τη ζύμη στα τρία σαν μια επιστολή (διπλώστε το επάνω 1/3 προς την μέση, στη συνέχεια, διπλώστε την κάτω πλευρά προς τα πάνω). Κόψτε τη ζύμη σε 2 εκατοστών λωρίδες, στη συνέχεια, κόψτε κάθε λωρίδα στην κάτω μεριά από τη μέση και μετά, αφήνοντας ένα άκρο άθικτο (έτσι ώστε να μοιάζει με ένα παντελόνι).
Τυλίξτε τα δύο "πόδια" σαν έναν κόμπο (ή σε όποια μορφή θέλετε). Τοποθετήστε τα ψωμάκια σε μια λαδόκολλα ψησίματος, καλύψτε το με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη να φουσκώσει μέχρι σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 40 λεπτά.
Επαναλάβετε με την άλλη μισή ζύμη.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 ° C. Βουρτσίστε τα ψωμάκια με ελαφρά χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Πασπαλίζουμε όταν είναι ακόμα ζεστά με ζάχαρη κρυσταλλική και κανέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: