Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Μουσακάς του τεμπέλη

Υλικά
4 μελιτζάνες σε κύβους
5 κολοκύθια σε κύβους
6 μέτριες πατάτες σε κύβους
2 φλιτζάνια μανιτάρια χοντροκομμένα
1 φλιτζάνι λάδι
Αλάτι και πιπέρι

Για τον κιμά1 κιλό κιμά μοσχάρι
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

½ φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
2 ντομάτες κομμένες σε κύβους

Για την μπεσαμέλ
3 φλιτζάνια γάλα (φρέσκο)
7 κουταλιές σούπας αλεύρι ή κορν φλάουρ
5 κουταλιές σούπας βούτυρο
Αλάτι και πιπέρι
Μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)
2 αβγά (ελαφρά χτυπημένα)

Εκτέλεση
Σε ταψί βάζουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια, και τις πατάτες. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, τα μανιτάρια, το λάδι και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε στον φούρνο με αέρα ανακατεύοντας για 20 λεπτά μέχρι να αρχίσουν οι πατάτες να μαλακώνουν αλλά να κρατάνε ακόμα (ανάλογα με το μέγεθος που τις κόψαμε).
Σε κατσαρολάκι βάζουμε το κιμά να τσιγαριστεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι. Όταν τσιγαριστούν αρκετά ρίχνουμε την ντομάτα, την σάλτσα το λάδι, 2 φλιτζάνια νερό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να βράσουν για 20 περίπου λεπτά, προσέχοντας να έχει ζουμί.
Όταν έχουν ψηθεί τα λαχανικά μας βγάζουμε τα μισά και τα βάζουμε σε μπόλ. Χύνουμε τον κιμά να πάει σε όλη την επιφάνια και από πάνω βάζουμε τα λαχανικά που κρατήσαμε.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.
Ρίχνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το αφήνετε σε μέτρια φωτιά, να λιώσει. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με ξύλινη σπάτουλα ή με το σύρμα, μέχρι να ενωθεί το αλεύρι με το βούτυρο.
Προσθέτετε το γάλα με μια κοφτή κίνηση, συνεχίζοντας το ανακάτεμα και προσέχοντας να μη σας σβωλιάσει το αλεύρι, μέχρι να πετύχετε ένα ομοιογενές μίγμα.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς και αφήνετε να σιγοβράζει, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να δέσει η κρέμα.
Αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά, προσθέτετε τα μπαχαρικά, (αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο) και την αφήνετε να κρυώσει.
Ρίχνετε στην κρέμα τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις για να ενσωματωθούν αμέσως στο μίγμα.

Η κρέμα σας πρέπει να είναι λεία και την απλώνετε πάνω στο ταψί. Ψήνετε στον φούρνο με αέρα για άλλα 20 λεπτά μέχρι η μπεσαμέλ να πάρει ένα χρυσαφή χρώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: