Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Το αφρόγαλο κρύο και ζεστό πώς το ετοιμάζουμε


Αφρόγαλα (ή αφρόγαλο), λέγεται το ζεστό ή κρύο γάλα, που έχει χτυπηθεί στο μίξερ ή έχει ζεσταθεί και φουσκώσει με ατμό υπό πίεση, κι έχει γίνει παχύρευστο με κρεμώδη υφή και πολύ αφρό.

Για το κρύο αφρόγαλα,  το μόνο που χρειαζόμαστε είναι γάλα και ένας αναδευτήρας (μίξερ) κατά προτίμηση με συρματάκι. 
Όσο για το ζεστό, χρειαζόμαστε μια μηχανή εσπρέσσο, με ακροφύσιο ατμού, αν και μπορούμε να φτιάξουμε ζεστό αφρόγαλα και με τον αναδευτήρα.


Οδηγίες για το ιδανικό βελούδινο, γυαλιστερό και ζεστό αφρόγαλο

Τοποθετούμε την κατάλληλη ποσότητα παγωμένου γάλακτος (3-4°C) στην γαλατιέρα.


Επιλέγουμε το κατάλληλο μέγεθός γαλατιέρας ανάλογα με το μέγεθος και τον αριθμό των ροφημάτων που έχουμε να σερβίρουμε, για την αποφυγή περίσσιας ποσότητας γάλακτος.

Τοποθετούμε το ακροφύσιο με κλίση 45° στην επιφάνεια του γάλακτος και ανοίγουμε την ένταση του ατμού διογκώνοντας έτσι μέχρι τους 35°C.


Δεν διογκώνουμε ποτέ πάνω από τους 35°C διότι οδηγούμαστε σε ασταθή διόγκωση, η οποία δεν διαρκεί, ούτε έχει τον απαιτούμενο όγκο γιατί σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες των 35°C η δομή των λιποσφαιρίων περνά στην υγρή κατάσταση.

Καθώς το γάλα έχει διογκωθεί συνεχίζουμε κρατώντας σταθερή τη γαλατιέρα και βυθισμένο το ακροφύσιο σε Θέση που δημιουργείται στροβιλισμός.


Ο στροβιλισμός που δημιουργείται είναι πολύ σημαντικός για να σπάσουν οι φυσαλίδες ώστε να δημιουργηθεί μια γυαλιστερή και ομογενοποιημένη κρέμα.

Οδηγίες για το ιδανικό κρύο αφρόγαλο

Τοποθετούμε το παγωμένο (3-4°C) γάλα σε σκεύος ίδιας Θερμοκρασίας.


Υπολογίζουμε την κατάλληλη ποσότητα γάλακτος που θα χρησιμοποιήσουμε λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο όγκος του γάλακτος θα διπλασιαστεί.

Κρατώντας το σκεύος, αναδεύουμε για τα πρώτα 6 δευτερόλεπτο στο κάτω μέρος του σκεύους μέχρι να αρχίσει η διόγκωση.


Αποφεύγουμε την ανάδευση με πάρα πολλές στροφές στο μίξερ για να επιτύχουμε πιο ομαλή διόγκωση στο γάλα και ομοιογενή υφή.

Τοποθετούμε το σκεύος στη βάση του μίξερ και αναδεύουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα  ακόμα, μέχρι η υφή της κρέμας να γίνει βελούδινη.


Είναι σημαντικό να σταματήσουμε την ανάδευση την κατάλληλη στιγμή για να αποφύγουμε το υπερβολικό πήξιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: