Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Μπύρογνωσία σεμινάριο μπύρας (μπύρας Lager)

Κάναμε ένα σεμινάριο μπύρας Lager
Μπύρα Lager σαν ένα πρώτο ορισμό μπορούμε να πούμε ότι εννοούμε τις μπύρες που αποθηκεύονται για τουλάχιστο 3 εβδομάδες πριν σερβιριστούν, συχνά σε χαμηλές θερμοκρασίες (6-12 °C) . Η μαγιά τους, κατά τη ζύμωση, υφίσταται καθίζηση στο βυθό του μούστου για αυτό και αποκαλούνται στα ελληνικά βυθοζύμωτες ή μπύρες βυθοζύμης ενώ η διαδικασία της μεταζύμωσης διαρκεί μερικούς μήνες.
Η λέξη Lager σημαίνει "αποθήκη" και αναφέρεται στα υπόγεια, παγωμένα κελάρια όπου γινόταν η ζύμωση "χαμηλής Θερμοκρασίας" και -κυρίως- η μακρόχρονη ωρίμανση της μπύρας σε συνθήκες ψύχους.
Δοκιμάσαμε και συγκρίναμε με τη σειρά


Amstel, Άλφα, fisher. – σε Pils - Kaiser, Voreia. – αρωματικές Lager Νήσος, Ζ, Magnus. – και τις Μεξικάνικες Sol, Desperantos.
Αυτό που κρατήσαμε είναι ότι
Από Amstel, Άλφα, fisher θα πίναμε μια Amstel μαζί με μεζεδάκια αλλά μόνο ως εκεί.
Η Kaiser έβγαζε όλες τις γεύσεις του φαγητού που δοκιμάσαμε μαζί τις αναδείκνυε και τις βοηθούσε.  Η Voreia ποιο αρωματική και πικρή γεύση σταθερή αλλά δεν έκανε την δουλειά της Kaiser.
Η Νήσος, με πολύ ανθρακικό γευστική θα την πίναμε ένα βραδάκι σε κάποιο μπαρ. Η Ζ έβγαζε ένα άρωμα πέτρας χωριού να πω ιδιαίτερη γεύση. Για την Magnus από την Ρόδο είναι πολύ καλή με μεζεδάκια αλλά θα την πίναμε και με σνακ.
Από τις Μεξικάνικες Sol και Desperantos η Sol, αδιάφορη απλά για να πεις ότι πήρες ένα ποτό, αλλά η Desperantos είναι κατά την γνώμη μας μία μπύρα για την παραλία μεσημέρι ή βράδυ την πίνεις άνετα.
Μάθαμε και γιατί στις Μεξικάνικες κυρίως βάζουν λεμονάκι στο στόμιο. Στο Μεξικό υπάρχουν πολλές μύγες και το λεμονάκι τις διώχνει από το στόμιο του μπουκαλιού που από εκεί την πίνουν, δεν είναι για φιγούρα ή για γεύση που κάποιοι το βλέπουν τελικά.

Αυτά είναι η γνώμη μας που ελπίζουμε να μην έχουμε πέσει πολύ έξω από την πραγματική διάθεση των παραγωγών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: