Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Λαχανοντολμάδες με σάλτσα ντομάτας και σάλτσα γιαουρτιού


Λαχανοντολμάδες γιαουρτλού 

Υλικά
Για την σάλτσα ντομάτας
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
½ κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
Αλάτι και πιπέρι ή μια καυτερή πιπεριά.
Για την σάλτσα γιαουρτιού
1 κεσεδάκι γιαούρτι
50 γραμ. κρέμα γάλακτος

Χυμό από 1 λεμόνι
Πιπέρι άσπρο
Για τους ντολμάδες
1 λάχανο μέτριο
500 γραμ. κιμά
2 φλιτζανάκια ρύζι καρολίνα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό
2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
μαϊντανό
άνηθο
λάδι
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε την βάση του λάχανου (το σκληρό) κωνικά με ένα μαχαίρι και το αφαιρούμε.
Βάζουμε το λάχανο σε κατσαρόλα με νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να ανοίξουν και να μαλακώσουν λίγο τα φύλλα.


Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, το ρύζι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Ανοίγουμε το λάχανο να χωρίσουν τα φύλλα.
Γεμίζουμε ενα ενα τα φύλλα του λάχανου με λίγο μείγμα κιμά και τυλίγουμε σε ρολάκια.


Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί κοντά κοντά βάζουμε 2 φλιτζάνια ζωμό και τα σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά. αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά να πάρουν χρώμα.
Για την σάλτσα ντομάτας βάζουμε λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάζουμε την ντομάτα, τον πελτέ, αλάτι και την πιπεριά ή πιπέρι αν θέλουμε ποιο ήπια πικάντικο. Βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Για την σάλτσα γιαουρτιού σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Σερβίρουμε τους ντολμάδες σο κέντρο βάζουμε την σάλτσα γιαουρτιού και τους περιχύνουμε με την σάλτσα ντομάτας. Γαρνίρουμε με λίγο μαϊντανό αν θέλουμε.


Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: