Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Ενημερωτική Volta Ανδριώτικο τυρί από το τυροκομείο της οικογένειας Ασούτη.

Υπάρχουν ακόμα (και ευτυχώς) νέοι άνθρωποι που κρατάν την παράδοση ζωντανή. Τέτοιες περιπτώσεις εμείς θα τις αναδεικνύουμε και θα της χειροκροτούμε.
Στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ που βρεθήκαμε δοκιμάσαμε το Ανδριώτικο τυρί Βολάκι από το τυροκομείο της οικογένειας Ασούτη.
Ο μεγάλος γιός της οικογένειας ο Νίκος βέρος Κορθιώτης, δεν ήθελε να εγκαταλείψει τον τόπο του, πήρε την απόφαση να σπουδάσει στα Γιάννενα και να επιστρέψει δριμύτερος. Ο ενθουσιασμός του ήταν τόσο μεγάλος, που πριν ακόμη προλάβει να ολοκληρώσει τις σπουδές του έβαλαν μπρος τα διαδικαστικά για τη δημιουργία του τυροκομείου.

Σήμερα η οικογενειακή επιχείρηση παράγει παραδοσιακή Κοπανιστή που γίνετε με τον παλιό τρόπο, αλέθοντας το ώριμο βολάκι, που βγάζει το βούτυρό του, θωρακίζει την επιφάνεια του δοχείου όπου πατικώνεται το τριμμένο τυρί και βοηθάει την κοπανιστή να «ψηθεί», βγάζοντας τα χαρακτηριστικά πικάντικα αρώματά της στη διάρκεια του τριμήνου που ωριμάζει σε θερμοκρασίες γύρω στους 22° C».
Γραβιέρα Κρασιού που έχει ωριμάσει ύλη από κρασί.
Γραβιέρα Από αγελαδινό παστεριωμένο γάλα, χωρίς πρόσθετα με φυσική καλλιέργεια.
Γραβιέρα Λαδιού από αγελαδινό παστεριωμένο γάλα. Χωρίς πρόσθετα. Ωριμάζει σε ελαιόλαδο που περιέχει αρωματικά βότανα όπως ρίγανη – δενδρολίβανο.
Πετρωτή Παραδοσιακό Ανδριώτικο τυρί από αγελαδινό παστεριωμένο γάλα. Ανάλατο ή άλμης. Που πήρε την ονομασία της από τις πέτρες που έβαζαν επάνω του για να πατηθεί.
Βολάκι Μαλακό και Σκληρό Παραδοσιακό Ανδριώτικο τυρί από αγελαδινό παστεριωμένο γάλα.


Πού τα βρίσκουμε τα προϊόντα τους

Τα τυριά τους τα βρίσκουμε στα εξής καταστήματα (ενδεικτικά): Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής, Αλεξανδρής στην Ηλιούπολη, Θανόπουλος, Πανδαισία, επιλεγμένα My Market. Τυροκομικά Ανδρου Κρεβασαρά, Κόρθι, τηλ. 22827 70 046.

Δεν υπάρχουν σχόλια: