Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Πώς να φιλετάρουμε κολιό ή άλλο ψάρι του είδους


Για να αρχίσουμε πρέπει να έχουμε ένα ψάρι κολιό φρέσκο κατά προτίμηση. Για να είμαστε σίγουρου όσο μπορούμε ότι είναι φρέσκος θα πρέπει τα μάτια του να είναι γυαλιστερά (όχι θαμπά) νε μην είναι βαθουλωμένα και αν πατήσουμε στην επιφάνια του με το δάκτυλο μας να επανέρχεται αμέσως και τα βράγχια του να είναι κοκκινωπά.

Στην αρχή παίρνουμε το μαχαίρι μας και πάμε στο φτεράκι που έχει στο πλάι στο κεφάλι του. Κόβουμε από το φτεράκι προς τα επάνω και μπροστά μέχρι το κόκαλο και να πατήσουμε να κοπή (όχι μέχρι κάτω μέχρι και το κόκαλο).


Μετά από το φτεράκι και προς τα κάτω μεριά ευθεία.


Γυρνάμε το ψάρι και κάνουμε το ίδιο και από την άλλη μεριά.
Από την κάτω μεριά τώρα κόβουμε από το κόψιμό μας προς τα πίσω λίγο λοξά πάνω από το κάτω φτεράκι.


Τώρα κόβουμε την κοιλιά του μέχρι πίσω αλλά με προσοχή το μαχαίρι μας να μην πάει βαθειά. Θέλουμε να κόψουμε μόνο το δέρμα της κοιλιάς.


Σπάζοντας τώρα το κόκαλο στο κεφάλι μπορούμε να το τραβήξουμε και να αφαιρεθεί μαζί με τα εντόσθια.



Πλένουμε και καθαρίζουμε με νερό τα υπολείμματα και είναι έτοιμο για φλιτάρισμα.
Στην αρχή κόβουμε στην κοιλιά του το υπόλοιπό της μέχρι πίσω αλλά πάνω από τα κάτω φτερά και βαθιά μέχρι το κεντρικό κόκαλο.


Γυρίζοντας τώρα το ψάρι μας την επάνω του μεριά σε εμάς κόβουμε πάλι από μπροστά μέχρι πίσω πάνω από τα φτεράκια της πλάτης.


Κόβουμε μέχρι το κεντρικό κόκαλο.


Τώρα πάμε στην ουρά και ξεκινάμε να κόβουμε με το μαχαίρι μας παράλληλα με το κεντρικό κόκαλο μέχρι μπροστά.



Το πρώτο φιλέτο είναι σχεδόν έτοιμο. Βλέπουμε ότι τα κόκαλα έχουν μείνει στο άλλο κομμάτι.


Κάνουμε τα ίδια με πριν αλλά από την άλλη μεριά του κόκαλου.
Κόβουμε στην κοιλιά μέχρι πίσω πάνω από τα κάτω φτεράκια, και από την πάνω μεριά πάλι πάνω από τα φτεράκια.


Μετά πάλι από την ουρά και πάνω από το κόκαλο μέχρι μπροστά.



Τα δύο φιλέτα μας είναι σχεδόν έτοιμα και το μεσαίο κόκαλο καθαρό για να το πετάξουμε ή αν έχουμε πολλά για να το βράσουμε για τον ζωμό τους.


Τώρα πρέπει να καθαρίσουμε τα υπόλοιπα κόκαλα. Γυρνάμε κάθε φιλέτο με το δέρμα προς τα κάτω και με το μαχαίρι μας κόβουμε οριζόντια κάτω από τα κόκαλα της κοιλιά και τα αφαιρούμε.
Το ίδιο κάνουμε και στο δεύτερο φιλέτο.



Το μόνο που μένει είναι να βγάλουμε τα κοκαλάκια από το κέντρο του φιλέτου.
Με ένα τσιμπιδάκι και με την βοήθεια της αφής βρίσκουμε τα κοκαλάκια που βρίσκονται στο κέντρο και τραβώντας τα τα αφαιρούμε.




Τώρα αν θέλουμε αφαιρούμε και το εξωτερικό δέρμα να είναι εντελώς καθαρό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: