Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Η ντοματόπιτα του Κυρ. Ηλία


Τη εποχή που οι ντομάτες είναι πολλές ο Κυρ. Ηλίας μας έκανε την ντοματόπιτά του και τις περισσότερες φορές πρόσθετε ή αφαιρούσε κάποια υλικά για να μας δώσε μια νέα διάσταση στην γεύση.
Εδώ είναι η βασική συνταγή του εσείς πειραματιστείτε με υλικά που σας αρέσουν.

Υλικά
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
5 κουταλιές σούπας ντομάτα πελτέ
10 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
1 πρέζα ζάχαρη
25 γραμ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 πακέτο φύλλο κρούστας

100 γραμ. λιωμένο βούτυρο
100 γραμ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ελιές χωρίς κουκούτσι και χοντροκομμένες
250 γραμ. φέτα, θρυμματισμένη
1 κουταλάκι ρίγανη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 20 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, την κανέλα και τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για άλλα δύο λεπτά. Προσθέστε τις ντομάτες και τους χυμούς τους και βράζετε σε μέτρια φωτιά για περίπου οκτώ λεπτά βάλτε την ζάχαρη, τον άνηθο, μια πρέζα αλάτι και 150 ml νερό.
Μειώστε τη θερμοκρασία, σκεπάστε και σιγοβράστε για περίπου 40 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, έως ότου η σάλτσα είναι ωραία και παχιά. Αφήστε να κρυώσει και πριν από τη συναρμολόγηση ρίξτε την ρίγανη και τις ελιές.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C. Ξεδιπλώστε τη ζύμη και καλύψτε την με ένα υγρό πανί για να το αποτρέψει από το στέγνωμα. Αλείψτε ένα ταψί (περίπου 30 με 20 εκατοστά) με το λιωμένο βούτυρο. Απλώστε στο ταψί τα μισά φύλλα κρούστας (αν είναι μεγάλα ή θα τα κόψετε ή θα τα αφήσετε να εξέχουν από όλες τις πλευρές για να γυρίσουν μέσα μετά την γέμιση), με πινέλο αλείψτε με βούτυρο ανάμεσα σε κάθε φύλλο που βάζετε.
Απλώνουμε το μισό μίγμα ντομάτας πάνω από την ζύμη, και πασπαλίζουμε την μισή ποσότητα φέτας. Βάλτε άλλα τρία στρώματα με φύλλα αλειμμένα με το λιωμένο βούτυρο. Συνεχίστε με το υπόλοιπο μίγμα ντομάτας και φέτας. Τέλος βάλτε τα υπόλοιπα φύλλα αλειμμένα με βούτυρο ενδιάμεσα.

Διπλώστε τα φύλλα που εξέχουν κάτω από την πίτα και κόψτε ελαφρά στην κορφή διαγώνια σε ρόμβους περίπου 10 κατά πέντε εκατοστά. Αλείψτε με το υπόλοιπο βούτυρο και ψεκάστε με λίγο νερό. Ψήνουμε για 35 έως 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήστε να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρισμα.

Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: