Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Κρεμώδες πιτάκια μανιταριών με ροκφόρ ή μπλε τυρί

Στο Κουρνπεβουά (Courbevoie) του Παρισιού στην οδό Μπελίνι (Rue Bellini) υπάρχει το καφέ ρεστοράν Le Bellini ο Jiakomo ετοιμάζει κάθε μέρα με μεράκι τα πιτοειδή εδέσματα. Τα πιτάκια μανιταριών με ροκφόρ έχουν ιδιαίτερη θέση στην προτίμηση των θαμώνων.

Υλικά
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κιλό μανιτάρια κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κλωναράκια θυμάρι τα φύλλα, συν επιπλέον (προαιρετικό) για πασπάλισμα
1 πακέτο σφολιάτα
½ φλιτζάνι γιαούρτι

200 γραμ. ροκφόρ ή μπλε τυρί σε κύβους
1 Χτυπημένο αυγό για άλειμμα
αλάτι και μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 250ο. Σε μια κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο με το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει. Προσθέστε τα μανιτάρια και το σκόρδο και σοτάρετε, ανακατέψτε, μέχρι να ροδίσουν. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα φύλλα θυμαριού, και αφήστε το να κρυώσει.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το μπλε τυρί.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας στη συνέχεια κόβουμε σε 16 τετράγωνα. Με κουτάλι βάζουμε το μείγμα μανιταριού στο κέντρο των οκτώ από τα τετράγωνα, στη συνέχεια βάζουμε ένα κουταλάκι μείγμα από το μπλε τυρί. Αλείφουμε τις άκρες με χτυπημένο αυγό, στη συνέχεια, καλύπτουν το καθένα με ένα από τα άλλα 8 τετράγωνα.

Πιέστε τις άκρες της ζύμης για να σφραγίσουν. Μεταφέρετε τα σε ένα ταψί. Κάντε μερικές τρύπες στις επάνω πλευρές και με πινέλο αλείψτε με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με το αλάτι και το επιπλέον θυμάρι, αν σας αρέσει. Ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Σερβίρετε ζεστά με σαλάτα της αρεσκείας σας.

Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: