Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Σάλτσα πιπεριάς (καυτερή ή απαλή) (Harissa)

Η καυτερή σάλτσα πιπεριάς ονομάζετε Χαρίσσα (Harissa).
Η Χαρίσσα είναι μια πικάντικη και αρωματική πάστα πιπεριάς που χρησιμοποιείτε ευρέως στην Βόρειας Αφρικής και την Μέσης Ανατολής.
Η συνταγές Harissa ποικίλλουν μεταξύ χωρών και περιοχών, αλλά η βασική έκδοση περιλαμβάνει ένα μείγμα από καυτή πιπέρια τσίλι (πολλές φορές και καπνιστές πιπεριές), σκόρδο, ελαιόλαδο και μπαχαρικά, όπως το κύμινο, κόλιαντρο, Ντομάτες, και δυόσμο.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει σούπες, βραστά, ορεκτικά και κύρια πιάτα. Χρησιμοποιήστε σε μαρινάδα για το κρέας και τα ψάρια. Ανακατέψτε την με κρεμώδη σαλάτες αλλά και για να ζωντανέψει την πίτσα σας.
Εμείς θα σας δώσουμε μία εκδοχή για μέτρια καυτερή σάλτσα εσείς μπορείτε να την κάνετε ποιο καυτερή ή ποιο απαλή.


Υλικά
50 γραμ. αποξηραμένες πιπεριές τσίλι της επιλογής σας
Μπορείτε να αλλάξετε την ποσότητα ανάλογα με την σπιρτάδα που θέλετε
100 γραμ κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
2 κουταλάκια γλυκού σπόρους κύμινου
1 κουταλάκι γλυκού κόλιαντρο σπόρους
3 έως 4 σκελίδες σκόρδο, αποφλοιωμένες
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 κουταλιές σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συν περισσότερο για την αποθήκευση
Προαιρετικά φρέσκο χυμό λεμονιού, ξερό δυόσμο, φρέσκο κόλιαντρο, λιαστές ντομάτες, πάστα ντομάτας, πιπέρι καγιέν, πάπρικα.

Εκτέλεση
Μαλακώστε τις πιπεριές τσίλι. Τοποθετήστε τα τσίλι σε ένα πυρίμαχο μπολ και σκεπάζουμε με βραστό νερό. Αφήστε να σταθεί για 30 λεπτά.


Ενώ οι τσίλι μουλιάζει, σοτάρετε τους σπόρους κύμινου, και του κόλιανδρου, σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, περιστασιακά ανακατέψτε για να αποτρέψετε να καούν. Όταν τα μπαχαρικά βγάλουν τα αρώματα τους, τα βγάζουμε από το τηγάνι.


Αλέστε τα μπαχαρικά σε ένα γουδί, μύλο μπαχαρικών ή μύλο του καφέ.
Στραγγίζουμε τα τσίλι, διατηρώντας το υγρό για ποιο μετά αν χρειαστεί.
Αφαιρέστε από τις πιπεριές τσίλι τους μίσχους και τους σπόρους. (Φορέστε γάντια (είναι προαιρετικό), αλλά συνιστάται για να προστατέψετε τα χέρια σας.)


Κόψτε τις πιπεριές Φλωρίνης αφαιρέστε τα κοτσάνια και τα σπόρια.
Ανακατέψτε τις πιπεριές, τα τσίλι με τα μπαχαρικά, το σκόρδο και το αλάτι. Βάλτε τα σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι να γίνουν μια πάστα. Προσθέστε ενώ δουλεύει αργά το ελαιόλαδο για να γίνει μια λεία και παχιά πάστα. 


Εάν χρειάζεται να γίνει ποιο αραιή ρίξτε λίγη ποσότητα από το υγρό για μούλιασμα των τσίλι μέχρι η πάστα έχει την επιθυμητή υφή.
Η γεύση της σάλτσας θα έρθει στην πραγματική της γεύση και σπιρτάδα την επόμενη μέρα αλλά μπορείτε να το δοκιμάσετε τώρα και να προσθέσετε περισσότερο αλάτι ή άλλα προαιρετικά συστατικά ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.



Μεταφέρετε την σάλτσα σε ένα βάζο και καλύψτε την επιφάνεια με ένα λεπτό στρώμα του ελαιολάδου. Κλίστε το βάζο και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι ένα μήνα, προσθέτοντας ένα φρέσκο στρώμα ελαιολάδου στην επιφάνια κάθε φορά που παίρνετε σάλτσα.


Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: