Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Κέικ Σοκολάτας Χωρίς Αλεύρι

Υλικά
300 γραμ. σκούρα σοκολάτα 50% κακάο ψιλοκομμένη
150 γραμ. βούτυρο ψιλοκομμένο
5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (χωριστά κρόκους ασπράδια)
55 γραμ. ζάχαρη άχνη, συν 75γραμ. επιπλέον
60 γραμ. γάλα
110 γραμ ψιλοτριμμένα φουντούκια
κακάο σε σκόνη
φράουλες ή σμέουρα για στόλισμα (προαιρετικό)
Κρέμα γάλακτος για στόλισμα (προαιρετικό)


Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 150 ° C.
Αλείψτε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί 20 εκατοστά και βάλτε στον πάτο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Βάλτε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε ένα μεταλλικό μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (βεβαιωθείτε ότι η βάση του μπολ δεν αγγίξει το νερό) σε μπέν μαρί. Ανακατεύετε περιστασιακά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και ενωθεί με το βούτυρο σε μια ομαλή κρέμα. Αφαιρέστε το μπολ από την κατσαρόλα και αφήστε στην άκρη.


Χρησιμοποιήστε με ένα μίξερ τα ασπράδια με τα 55 γραμ. ζάχαρη σε σφικτή μαρέγκα και αφήστε στην άκρη.
Βάλτε τους κρόκους και την επιπλέον 75 γραμ. ζάχαρη σε ένα μπολ και με ένα χτυπητήρι ανακατέψτε ελαφρά μέχρι να πήξει και αφρατέψει. Ρίξτε ανακατεύοντας το γάλα. Προσθέστε την σκόνη φουντουκιού, το μίγμα σοκολάτας και χτυπήστε ελαφρά για να ενωθούν. Χρησιμοποιήστε μια μαρίζ (σπάτουλα) ή μεγάλο κουτάλι και διπλώστε το ένα τρίτο από τα ασπράδια αυγών μέχρι να γίνει συνδυασμένος.
(αναδιπλώνουμε δεν ανακατεύουμε για να μην χαθεί ο αέρας από την μαρέγκα).
αναδιπλώστε την υπόλοιπη μαρέγκα σε δύο παρτίδες και βάλτε το στο έτοιμο ταψί και με ένα μεγάλο πλακέ μαχαίρι κάντε λεία την επιφάνεια.
Ψήστε για 55 λεπτά χωρίς να ανοίξει την πόρτα του φούρνου ή μέχρι αν στην κορυφή του κέικ βάλουμε μία οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι να βγει καθαρό.
Μεταφέρετε το ταψί σε ένα πάγκο μέχρι να κρυώσει. Το βάζουμε στο ψυγείο για τρεις ώρες ή μέχρι να κρυώσει καλά.


Αναστρέψτε το κέικ επάνω σε ένα πιάτο και αφαιρέστε το χαρτί ψησίματος. Τοποθετήστε μια πιατέλα επάνω του και γυρίστε το κέικ με το σωστή πλευρά επάνω.
Χρησιμοποιήστε ένα λεπτό κόσκινο πασπαλίστε με σκόνη κακάο. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι, βουτηγμένα σε πολύ ζεστό νερό και στη συνέχεια σκουπισμένο κόψτε το κέικ σε φέτες.

Σερβίρετε συνοδεύεται από βατόμουρα, φράουλες και κρέμα γάλακτος ή παγωτό αν θέλετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: