Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Za'atar Μείγμα μπαχαρικών

Στην αναζήτηση μου για μείγματα μπαχαρικών συνάντησα τον Αχμέτ που έχει ένα μίνι μάρκετ σε μια γωνιά της Αθήνας πουλώντας διάφορα υλικά ινδικής προέλευσης. Είχα λίγη ώρα για να μπω στο κατάστημά του και είδα ένα μείγμα μπαχαρικών που η ταμπέλα έγραφε Za'atar.
Ο Αχμέτ είχε την καλοσύνη να μου εξιστορήσει την προέλευση και την ιστορία του Za'atar.

Τι είναι Za'atar;
Za'atar είναι ένα μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ο καθένας φαίνεται να έχει  τη δική του συνταγή, μερικές από αυτές είναι καλά φυλαγμένες σαν οικογενειακό μυστικό, που περνά από γενιά σε γενιά.
Οι περισσότερες συνταγές za'atar περιλαμβάνουν θυμάρι, σουμάκ, και σουσάμι. Ορισμένες
περιλαμβάνουν επίσης αλμυρά καρυκεύματα, όπως το κύμινο και το μάραθο.



Τι είναι Sumac;
Sumac είναι ένα καταπληκτικό, πλούσιο αντι-οξειδωτικός σπόρος που ξηραίνεται και αλέθεται σε μια βαθιά βυσσινί σκόνη.
Το Σουμάκ έχει μια πικάντικη, πικρή γεύση μαζί με τις γήινες γεύσεις και θεραπευτικές ιδιότητες του θυμαριού, το κύμινο, το μάραθο, το γλυκάνισο και το κόλιανδρο. Είναι το τέλειο καρύκευμα.
Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλάτι αλλά δεν το θεωρώ απαραίτητο για το μείγμα.
Για να κάνετε αυτή τη συνταγή, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μύλο μπαχαρικών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα μούλτι αλλά με προσοχή δεν πρέπει όλα να γίνουν πολύ ψιλή σκόνη.

Που μπορείτε να βάλετε το Za'atar;
Είναι ένα καρύκευμα, που μπορείτε λίγο ή  πολύ να το πασπαλίζουμε σε όλα, συμπεριλαμβανομένου και ...
Σαλάτες, Ψημένα Λαχανικά, Κρέας, Βραστά,  Σούπες, Ψάρι, Αυγά
Μπορείτε επίσης να το αναμίξετε με λίγο ελαιόλαδο και χρησιμοποιούν ως σάλτσα σε σαλάτες.
Και τώρα, για να την συνταγή ..

Υλικά
1/2 φλιτζάνι θυμάρι
1/2 φλιτζάνι σουμάκ
1/3 φλιτζάνι σπόρους σησαμιού
1 κουταλιά σούπας σπόρους κύμινου
1 κουταλιά σούπας κόλιαντρο
1 κουταλιά σούπας σπόρους μάραθου
1 κουταλιά σούπας σπόρους γλυκάνισου

Εκτέλεση
Χρησιμοποιώντας το μύλο μπαχαρικών, το τρίβουμε το θυμάρι, το σουμάκ, το κύμινο, το κόλιανδρο, το μάραθο, και το γλυκάνισο σε μια κάπως χονδρή σκόνη.



Αλέστε το σουσάμι στο τέλος. Αυτό είναι το κρίσιμο βήμα. Το πιο σημαντικό, δεν θέλετε να υπερ-αλέσετε το σουσάμι, αλλιώς θα αρχίσει να μετατραπεί σε μια κόλλα. Απλά αλέσετε το λίγο έτσι ώστε να παραμένει μαλακό. Ανακατέψτε όλα μαζί και αυτό είναι za'atar. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: