Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Πίτα του αγρότη

Υλικά
1 1 / 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
1 Πρέζα αλάτι
120 γραμ. βούτυρο
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν
1/2 φλιτζάνι νερό

Γέμιση
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο πράσο
2 κουταλιές σούπας Βούτυρο
Αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
1 κουταλιά σούπας πράσα ψιλοκομμένα
1/2 κουταλιά σούπας φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο

1 κουταλιά σούπας φρέσκο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ελιές ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι ντομάτες χοντροκομμένες
1 κουταλιά γλυκού ρίγανη
1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος 35%
1/2 κουταλάκι γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
2 μεγάλα ολόκληρα αυγά
2 φλιτζάνια μυρωδικά χόρτα (ανάλογα με την εποχή)

Εκτέλεση
Κοσκινίστε τα αλεύρια, το μπέικιν και το αλάτι μαζί.
Βάζετε το βούτυρο στο αλεύρι και πλάθετε με το χέρι σας να ενσωματώσει καλά μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χονδροειδή πλιγούρι.
Προσθέστε το νερό σιγά σιγά ανακατεύοντας καλά, και πλάθουμε την ζύμη. Τυλίξτε καλά και το βάζετε στο ψυγείο 10-20 λεπτά.
Ανοίγουμε την ζύμη σε χοντρό φύλλο και την βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και πάλι στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο.
Σε τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα πράσα, τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διαφανή, προσθέτουμε τα χορταρικά ψιλοκομμένα να μαραθούν αλάτι και πιπέρι και αφήστε το να κρυώσει.
Ανακατεύουμε τα υλικά από το τηγάνι με τα μυρωδικά τα αυγά, τις ελιές και την κρέμα γάλακτος.
Βάλτε το μίγμα στη έτοιμη ζύμη και πασπαλίστε από πάνω με την τριμμένη γραβιέρα.
Ψήστε την πίττα στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά. Μειώστε τη θερμοκρασία στους 150ο και συνεχίστε να ψήνετε για 30 λεπτά. Θα πρέπει στο κέντρο τις πίτας να είναι ψημένη.

Αφήστε να κρυώσει για 10  λεπτά πριν το σερβίρετε για να επιτρέψετε στην κρέμα να πήξει. Κόψτε και σερβίρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: