Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Πάστες σοκολατίνες

Υλικά
Για το παντεσπάνι
125 γραμ. αλεύρι
20 γραμ. κακάο
125 γραμ. ζάχαρη
5 αυγά μεσαίου μεγέθους

Για το σιρόπι
200 γραμ. νερό
200 γραμ. ζάχαρη

Για την γέμιση

500 ml γάλα
70 γραμ. ζάχαρη
1 αυγό
2 κουταλιές σούπας κορν φλάουερ
40 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη

Για επικάλυψη
600 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση
Κάνουμε πρώτα το παντεσπάνι μια μέρα νωρίτερα.
Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Να γίνουν μια κρέμα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και τα ρίχνουμε στο μείγμα, από ψηλά και ελαφρά, ανακατεύοντας με μια μαρίζ από κάτω προς τα πάνω κυκλικά να ομογενοποιηθούν όλα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι παραλληλόγραμμο  που το έχουμε τοποθετήσει σε ταψί με λαδόκολλα ή σε ταψί με λαδόκολλα. Το ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μια νύχτα να τραβήξει καλά.

Για το σιρόπι:
Βάζουμε την ζάχαρη και το νερό σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε για 2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Για την γέμιση
Ζεσταίνετε το γάλα σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάτε ελαφρώς το αυγό, προσθέτετε τη ζάχαρη, το κορν φλάουερ, το αλεύρι, λίγο από το ζεστό γάλα και ανακατεύετε καλά, με σύρμα, να ενσωματωθούν.
Αυξάνετε τη θερμοκρασία στη κατσαρόλα και μόλις αρχίζει να βράζει το γάλα προσθέτετε το μείγμα ζάχαρης αλευριού στη κατσαρόλα και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει. Το κατεβάζετε από τη φωτιά.
Το αφήνετε για 5-7 λεπτά προσθέτετε τη τριμμένη σοκολάτα και ανακατεύετε να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και έχετε ένα σοκολατένιο μείγμα.

Συναρμολόγηση
Παίρνουμε το παντεσπάνι και αφαιρούμε το τσέρκι με ένα μαχαίρι. Με ειδικό πριονάκι, χορδή ή μαχαίρι μεγάλο πριονωτό, κόβουμε το παντεσπάνι σε 2 ή 3 δίσκους.
Καθαρίζουμε το τσέρκι και τοποθετούμε μέσα τον πρώτο δίσκο. Τον βρέχουμε με το σιρόπι με ένα πινέλο και βάζουμε μια δόση κρέμας. Καλύπτουμε με τον 2ο δίσκο, τον σιροπιάζουμε και βάζουμε κι άλλη γέμιση. Καλύπτουμε με τον 3ο δίσκο, τον σιροπιάζουμε.
Βάζουμε την τούρτα με το τσέρκι στο ψυγείο να παγώσει η κρέμα.
Εν τω μεταξύ λιώνετε τα 2/3 της σοκολάτας κουβερτούρας σε μπεν μαρί. Κατεβάζετε από τη φωτιά τη λιωμένη κουβερτούρα και συμπληρώνετε στο μπολ το υπόλοιπο 1/3 της σοκολάτας ψιλοκομμένη. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Με αυτόν τον τρόπο στρώνει η σοκολάτα και παραμένει λεία και τραγανή αφού παγώσει.
Έπειτα το βγάζουμε, αφαιρούμε το τσέρκι με ένα μαχαίρι, καλύπτουμε με την σοκολάτα την επιφάνεια της τούρτας.



Αν θέλουμε το αφήνουμε ως τούρτα και βάζουμε κεράκια ή κόβουμε σε πάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: