Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Ντόνατς

Υλικά
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1/4 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 1/2 φλιτζάνια χλιαρό γάλα
1/2 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 αυγά
1/3 φλιτζάνι βούτυρο
5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο λάδι για τηγάνισμα
1/3 φλιτζάνι βούτυρο
2 φλιτζάνια άχνη Ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκια γλυκού βανίλια
4 κουταλιές σούπας ζεστό νερό


Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και αφήστε το για 5 λεπτά, ή μέχρι γίνει αφρώδης.
Σε ένα μεγάλο κύπελλο, αναμίξτε μαζί το μίγμα μαγιά, το γάλα, την ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά, το βούτυρο και 2 φλιτζάνια αλεύρι. Ανακατέψτε για λίγα λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα, ή ανακατέψτε με ένα ξύλινο κουτάλι.
Χτυπάμε στο υπόλοιπο αλεύρι 1/2 φλιτζάνι κάθε φορά, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στο μπολ.
Ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα μπολ, και καλύψτε με μεμβράνη σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί. Ζύμη είναι έτοιμη, αν την αγγίξετε, και η εσοχή παραμένει.
Γυρίστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, απαλά και ανοίγουμε σε φίλο πάχος 4 χιλιοστά. Κόψτε με ένα κόπτης ντόνατ ή με δύο τσερκάκια διαφορετικού μεγέθους.
Τα ντόνατς θα τα αφήσουμε πάλι μέχρι να διπλασιαστούν (καλύψτε χαλαρά με ένα πανί).
Λιώστε το άλλο 1/3 φλιτζάνι βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνουν ομαλή κρέμα.
Κατεβάζετε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με ζεστό νερό μία κουταλιά της σούπας κάθε φορά, μέχρι να γίνει ομαλή κρέμα και Αφήστε στην άκρη.
Ζεστάνετε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα. Βάλτε στο καυτό λάδι τα Ντόνατς μόλις πάρουν χρώμα γυρίστε να ψηθούν και από την άλλη και αφαιρέστε τα με τρυπητή κουτάλα.
Αφήστε τα να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.

Πρίν κρυώσουν ρίξτε τα στην κρέμα που έχουμε στο κατσαρόλι και βγάλτε τα να στραγγίξουν. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με επιπλέων ζάχαρη, σοκολάτα, τριμμένα φιστίκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: