Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Σουφλέ με ζαμπόν και μανιτάρια (Volta Koyzina)

Υλικά
1 κουταλιές σούπας βούτυρο
2 φλιτζάνια ζαμπόν σε κύβους
2 φλιτζάνια μανιτάρια σε κομμάτια
1 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια μπαγιάτικο ψωμί τριμμένο
1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές λάδι
1/2 κουταλάκι γλυκού πιπέρι
1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
5 κουταλιές σούπας βούτυρο
4 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 φλιτζάνια γάλα
2 κουταλιές γλυκού αλάτι
1/2  κουταλιά γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση
Σε τηγανάκι βάζουμε την μία κουταλιά βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διαφανές. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και ανακατεύοντας ψήνουμε για 3 λεπτά. Αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Ετοιμάζουμε την κρέμα μπεσαμέλ.
Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι, ζεστάνετε το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα. Δυναμώστε λίγο τη φωτιά και αφήστε το να μαγειρευτεί μέχρι να πάρει μια ελαφριά χρυσή απόχρωση, γύρω στα 3 λεπτά.
Στο μεταξύ, ζεστάνετε το γάλα σε ένα άλλο κατσαρολάκι μέχρι να βράσει. Έπειτα προσθέστε το καυτό γάλα στο μείγμα με το βούτυρο μία-μία κούπα τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μείγμα να δέσει και να ομογενοποιηθεί. Αφήστε το να πάρει μια βράση και έπειτα αφήστε το στη φωτιά για άλλα 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.Πάρτε τη κατσαρόλα από το μάτι, ρίξτε όσο αλάτι πιστεύετε πως χρειάζεται και μετά το μοσχοκάρυδο.
Μέσα στην κατσαρόλα ρίχνουμε το μίγμα από το τηγάνι, την φέτα, το ζαμπόν και το πιπέρι, ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν.
Σε μπόλ βάζουμε το τρίμμα ψωμιού την γραβιέρα το λάδι και τον μαϊντανό ανακατεύουμε καλά.
Σε πυρέξ βάζουμε την μπεσαμέλ με τα υλικά και στρώνουμε την επιφάνια. Από πάνω βάζουμε το μίγμα με το τρίμα ψωμιού και ψήνουμε στον φούρνο στους 200ο για 20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.

Σερβίρουμε σαν ορεκτικό αλλά και σαν συνοδευτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: