Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Κρεμώδες σούπα πατάτας με φρυγανισμένο ψωμί

Υλικά
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 πράσα
4 μεγάλες πατάτες ψιλοκομμένες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Αλάτι και πιπέρι
4 φρέσκο θυμάρι, συν επιπλέον για γαρνιτούρα
2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι γάλα
2 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος για γαρνιτούρα (προαιρετικά)
6-7 φέτες ψωμί κομμένο σε κομματάκια
1 κουταλιά σούπας βούτυρο


Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα θερμαίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Όταν το λάδι είναι ζεστό, προσθέστε τα πράσα, τις πατάτες, το σκόρδο, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Σοτάρετε, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 3-5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα.
Προσθέστε τον ζωμό λαχανικών και ανακατέψτε.
Απογυμνώστε τα φύλλα από τα κλαδιά στο θυμάρι και προσθέστε στην κατσαρόλα και Ανακατέψτε.
Φέρε τη σούπα να σιγοβράζει και μαγειρέψτε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαγειρευτούν οι πατάτες.
Αφαιρέστε από την σούπα με μια τρυπητή κουτάλα τα λαχανικά και περάστε τα από το μηχάνημα του πουρέ ή από ένα μπλέντερ μέχρι να γίνουν πολτός.


Προσθέστε τον πολτό και το γάλα στη σούπα και ανακατέψτε καλά.
Γευτείτε και προσθέστε καρύκευμα εάν είναι απαραίτητο.
Βράζουμε λίγο ακόμα μέχρι να πήξει η σούπα μας. Αν είναι πηχτή βάζουμε λίγο ζωμό ακόμα, αν είναι πολύ αραιή την πήζουμε με λίγο νισεστέ.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και τα κομματάκια ψωμιού και τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.

Βάζουμε την σούπας σε μπολ σερβιρίσματος και γαρνίρετε με επιπλέον φύλλα θυμάρι. Μεταφέρουμε σε πιάτα και βάζουμε από μία κουταλιά γλυκού κρέμα γάλακτος και λίγα από τα φρυγανισμένα ψωμάκια.


Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: