Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Δυσανεξία στην λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη ή στο αγελαδινό γάλα είναι κατάσταση διαφορετική από την αλλεργία στο γάλα της αγελάδας. Η λακτόζη είναι το κύριο σάκχαρο του γάλακτος και μεταβολίζεται από τον οργανισμό με ένα ένζυμο που ονομάζεται λακτάση. Στη δυσανεξία στη λακτόζη, το ένζυμο αυτό παρουσιάζει μερική ή ολική έλλειψη, με αποτέλεσμα την αδυναμία πέψης του γάλακτος. Η δυσανεξία στη λακτόζη αποτελεί κατάσταση συνηθισμένη και δεν είναι απειλητική για τη ζωή.
Υπάρχουν σήμερα πολλά προϊόντα χωρίς λακτόζη που μπορείτε να βρείτε στα μάρκετ.
Μερικά προϊόντα επονομαζόμενα μη γαλακτοκομικά, όπως η κρέμα για καφέ σε σκόνη και οι χτυπημένες κρέμες, μπορούν να περιλάβουν τα συστατικά που προέρχονται από το γάλα και επομένως περιέχουν λακτόζη.

Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μπορείτε να καταναλώνετε τα εξής:
Παλιό τυρί ή γιαούρτι, που συνήθως γίνονται ανεκτά από τον οργανισμό, γιατί η λακτόζη μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ, το οποίο δεν προκαλεί συμπτώματα.
Γάλα που έχει υποστεί επεξεργασία αφαίρεσης της περισσότερης λακτόζης. Τα γάλατα αυτά έχουν υποστεί ζύμωση και περιέχουν 70% λιγότερη λακτόζη.
Τo γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη
Γαλακτοκομικά

Μπορείτε να πάρετε γάλα ρυζιού, καρύδας, σόγιας, αμυγδάλου δοκιμάστε τα σιγά σιγά και αποφασίστε ποιο από αυτά είναι ιδανικό για εσάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: