Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Ταλάς μπερέκ (η μάχιμη πίτα)

Υλικά
3 φύλλα χωριάτικα
Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές ξίδι
νερό χλιαρό όσο πάρει για να γίνει η ζύμη σφιχτή και ελαστική
αλάτι
Για τη γέμιση
1 καρότο τριμμένο
1 κούπα μπιζέλια βρασμένα
1 φλιτζάνι αρνάκι ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
2 κουταλιές σούπας σάλτσα από κόκκινη πιπεριά
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
Αλάτι και πιπέρι
λίγη ζάχαρη
1 ξυλαράκι κανέλα


Εκτέλεση
Ανακατεύετε σε μια λεκάνη όλα μαζί τα υλικά για το φύλλο και τα ζυμώνετε καλά. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Την ανοίγετε σε 3 λεπτά φύλλα.
Τσιγαρίζουμε σε λίγο λάδι το κρεμμύδι με το κρέας, ρίχνουμε την ντομάτα και τα αφήνουμε να βράσουν.
Προσθέτουμε το καρότο και τα μπιζέλια. Προσθέτουμε τα καρυκεύματα και βράζουμε μέχρι να πιουν το ζουμί τους. Προσθέτουμε λίγο βούτυρο και το σβήνουμε.
 Όταν κρυώσει η γέμιση την τυλίγουμε στο φύλλο - έχουμε κόψει το φύλλο σε μακρόστενα κομμάτια πλάτους 10 εκατοστών. Τα αλείφουμε με λάδι, βάζουμε στην αρχή τη γέμιση και τυλίγουμε χαλαρά προς τα κάτω έχοντας διπλώσει τις άκρες. Στο τέλος σχηματίζεται έ-να τετράγωνο κομμάτι. Τα αλείφουμε με λάδι και βάζουμε από πάνω λίγο μαύρο σουσάμι.
Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.


Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: