Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Ψητές πατάτες με δύο τυριά

Υλικά
1 κιλό πατάτες
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
120 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
20 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
60 γραμμ. Βούτυρο
2 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος
Πιπέρι και αλάτι.

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 195 βαθμούς. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους 3 χιλιοστών.
Τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν επάνω σε μια πετσέτα.
Σε δύο αντικολλητικά τηγάνια ζεσταίνουμε από 25 γραμμ. βούτυρο στο καθένα. Ρίχνουμε τις πατάτες ώστε να απλωθούν σε μια στρώση. Τις σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και από τις δύο πλευρές, ώστε να ροδίσουν εξωτερικά, αλλά να μην ψηθούν εσωτερικά. Τις αλατοπιπερώνουμε. Τις αφήνουμε να κρυώσουν επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ανακατεύουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι με τη γραβιέρα.
Αλείφουμε μια στρογγυλή φόρμα με έλασμα, διαμέτρου 20-22 εκ., με 10 γραμ. βούτυρο. Καλύπτουμε τον πάτο με μια στρώση πατάτες. Τις πασπαλίζουμε με λίγο από το σκόρδο και έπειτα με τυρί. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις ώσπου να τελειώσουν τα υλικά και με την τελευταία στρώση να είναι από τυρί. Τέλος, τις περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος. Τις ψήνουμε επί 25-30 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν από πάνω και, αν βυθίσουμε ένα μαχαίρι, να τις διαπερνά εύκολα. Τις ξεφορμάρουμε με προσοχή σε μια πιατέλα. Τις σερβίρουμε πολύ ζεστές, γαρνιρισμένες με ψιλοκομμένο μαϊντανό.


Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: