Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Το πιάτο του ψαρά

Αυτή την συνταγή την δοκιμάσαμε στην Σκόπελο στο ταβερνάκι της οικογένειας Κοσμά στο Γλυστέρι και μας έμεινε αξέχαστη. Εμείς την ετοιμάσαμε για 3 άτομα και πραγματικά είναι γεμάτη νοστιμιά.
Υλικά
1 κουταλάκι του γλυκού σαφράν, κρόκο Κοζάνης
1 φιλέτα χωρίς κόκαλα πεσκανδρίτσα, κομμένο σε τεμάχια
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
8 καραβίδες ή γαρίδες με το κέλυφος
4 σουπιές ή καλαμάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια
1 κουταλιά σούπας καπνιστή πάπρικα
4 μέτριες ντομάτες τριμμένες
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

7 φλιτζάνια ζωμό ψαριού ή νερό
2 1/2 φλιτζάνια κριθαράκι
10 μικρά μύδια καθαρισμένα με το κέλυφος

Οδηγίες
Βάλτε το σαφράν και 1/4 φλιτζανιού ζεστό νερό σε ένα μικρό μπολ, αφήστε το να καθίσει για 15 λεπτά.
Πασπαλίστε την κομμένη σε κομμάτια  πεσκανδρίτσα με αλάτι και πιπέρι.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Προσθέστε πεσκανδρίτσα και τις καραβίδες και σοτάρετε γυρίζοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσουν, περίπου 5 λεπτά.
Βγάζουμε σε ένα πιάτο και αφήστε στην άκρη.
Σε κατσαρόλα βάζουμε λίγο νερό να βράσει και ρίχνουμε τα μύδια να ζεματιστούν και να ανοίξουν. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε. Τα υπόλοιπα τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε σε πιάτο
Προσθέστε στο τηγάνι τις σουπιές, την πάπρικα, την ντομάτα, το σκόρδο, τις πιπεριές, και τα κρεμμύδια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια, περίπου 6 λεπτά. Προσθέστε το μείγμα σαφράν και τον ζωμό, αλάτι και αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά.
Πασπαλίζουμε με το κριθαράκι και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα κουτάλι για να μην κολλήσει μέχρι να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του υγρού, 10-12 λεπτά.
Μειώστε τη θερμότητα σε χαμηλή, προσθέστε την πεσκανδρίτσα και τις καραβίδες, και τα μύδια με την ενωμένη πλευρά τους προς τα κάτω. μάγειρας, χωρίς να ανακατεύετε, για άλλα 3-4 λεπτά.

Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήστε το να καθίσει για 5 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: