Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Ψητά αχλάδια γλυκό Στον φούρνο

Υλικά
7 αχλάδια
3 κουταλιές σούπας ρούμι
2 κουταλιές σούπας κορινθιακής σταφίδας
2 κουταλιές σούπας ξανθές σταφίδες
2 κουταλιές σούπας μαύρη ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας ασπρισμένα αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού τζίντζερ σκόνη
1 λεμόνι το Ξύσμα και τον χυμό
1 πορτοκάλι το Ξύσμα και τον χυμό
4 κουταλιές σούπας βούτυρο
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη



Εκτέλεση
Καθαρίζουμε ένα αχλάδι, αφαιρούμε τα κουκούτσια και το ψιλοκόβουμε τοποθετήστε το σε μία κατσαρόλα μαζί με το ρούμι, την κορινθιακή σταφίδα, την ξανθιά σταφίδα, την μαύρη ζάχαρη, τα αμύγδαλα, 1/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το τζίντζερ, και οι τους δύο χυμούς. Φέρτε σε βρασμό. Μειώστε τη φωτιά στο μέτριο. μαγειρέψτε ανακατεύοντας μέχρι το μίγμα να είναι μαλακό και παχύρρευστο, περίπου 15 λεπτά. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.
Προθερμάνετε τον φούρνος στους 250 °.
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ. Συνδυάστε την υπόλοιπη κανέλα με τη ζάχαρη σε ένα μπολ.
Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι κόψτε ένα σχήμα σπιράλ την φλούδα των αχλαδιών ή άλλο σχέδιο που θέλετε.
Αφαιρέστε προσεκτικά τα κουκούτσια από την κάτω πλευρά των αχλαδιών.
Γεμίστε το κενό με το μείγμα της γέμισης και βάλτε τα στο πυρέξ με το άνοιγμα προς τα κάτω.

Βουτυρώστε εξωτερικά τα αχλάδια με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίστε τα καλά με το μίγμα κανέλα ζάχαρης. Αν χρειαστεί περάστε τα και δεύτερη φορά. ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και όταν τρυπιούνται με ένα μαχαιράκι, περίπου 40 λεπτά. Αφήστε την να κρυώσουν 10 λεπτά πριν τα σερβίρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: