Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Σας περίσσεψε ψωμί για τοστ! Κάντε το σνακ.

Τα μπαχαρικά είναι το αγαθό που από την αρχαιότητα εμπορευόταν σε όλο τον κόσμο.
Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή ελαίων, φαρμάκων, αφροδισιακών και διαφόρων τελετουργιών.
Τα μπαχαρικά είναι το αποξηραμένο τμήμα ενός φυτού που περιέχει αρωματικές, πικάντικες και καυστικές ουσίες. Μπορεί να είναι φύλλα, σπόρια, καρποί, ρίζες, βολβοί και φλοιοί.

Ο Άνθρωπος άρχισε να αναμιγνύει για να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στα γεύματά του να αναδείξουν την γεύση και την αξία τους.
Εμείς θα σας δώσουμε μερικά κλασικά μείγματα μπαχαρικών για την κουζίνα σας.

Μείγματα μπαχαρικών

Μείγμα για κοτόπουλο
κουρκουμά, σινάπι, δενδρολίβανο και κόλιανδρο ή μπούκοβο γλυκό, κουρκουμά, κάρι, ρίγανη.
Τρίψτε το κοτόπουλο με λίγο ελαιόλαδο και το μείγμα και μην ξεχάσετε να σηκώσετε την πέτσα και να τρίψετε πάνω στο στήθος.

Μείγμα για κεμπάμπ
σουμάκ, πιπέρι, κύμινο και καπνιστή πάπρικα
Στη ζύμη του κιμά αναμείξετε το μείγμα και αφήσετε την για λίγο στο ψυγείο για να βγουν τα αρώματα από τα μπαχαρικά. Εναλλακτική πρόταση είναι να συνδυάσετε πιπέρι, πάπρικα, μπούκοβο γλυκό, τσίλι, κόλιανδρο, τσιμένι και κύμινο. Οι γεύσεις είναι πιο έντονες.

                                                                                                                        
Μείγμα για κεμπάμπ (έντονη γεύση)
πιπέρι, πάπρικα, μπούκοβο γλυκό, τσίλι, κόλιανδρο, τσιμένι και κύμινο.


Ζατάρ
Αναμειγνύουμε  σουμάκ, ρίγανη, αλάτι και θυμάρι.
Εκτός του ότι νοστιμίζει πολύ τα ψητά κρέατα και τα ψάρια, είναι από τις καλύτερες επιλογές για να πασπαλίσετε πιτούλες και φρυγανισμένα ψωμάκια, αν το διαλύσετε με λίγο ελαιόλαδο.

Λεμονοπίπερο
Μαύρο πιπέρι με το άρωμα του τριμμένου αποξηραμένου λεμονιού. Ταιριάζει πολύ στις πατάτες φούρνου, στο λεμονάτο κοτόπουλο, στις μπριζόλες αλλά και στις σούπες.

Πορτοκαλοπίπερο
Πιπέρι με αποξηραμένο πορτοκάλι.
ιδανικό για κοτόπουλο, πάπια, κρεατικά, θαλασσινά, αυγά, σαλάτες και ασιατικά πιάτα.
Αναμείξτε το μείγμα με λίγο ελαιόλαδο και τρίψτε καλά τα κρεατικά πουλερικά και ψάρια..

Μείγμα για κοκκινιστά
Κανέλα, μοσχοκάρυδο, και γαρίφαλο. Ιστορική συνταγή.


Μείγμα για ψάρι
θυμάρι, ρίγανη και δενδρολίβανο, ταιριάζει με όλα τα είδη ψαριών.
Αν προσθέσουμε μαύρο πιπέρι με μπαχάρι θα έχουμε έναν ποιο ισχυρό συνδυασμό.

Μείγμα για barbeque
Μπούκοβο, ρίγανη, τσιμένι και πιπέρι. Για περισσότερη γεύση προσθέστε λίγη καστανή ζάχαρη.
Το μείγμα είναι ιδανικό και για μαρινάρισμα από πολύ νωρίτερα ή και το προηγούμενο βράδυ.

Ρας ελ χανούτ  (Ras El Hanut)
Αστεροειδή γλυκάνισο, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, κανέλα και κόλιανδρο. Για όλα τα κρεατικά, για σούπες, σάλτσες, ζύμες, κρέμες και μαρινάτες.
Μείγμα 5 μπαχαρικών
Αστεροειδή γλυκάνισο, πιπέρι, γαρίφαλο, κανέλα και μάραθο.
χρησιμοποιείτε τόσο για μαρινάρισμα σε συνδυασμό με λάδι όσο και ως συστατικό σε συνταγή.

Μείγμα για γλυκά
Βανίλια, γαρίφαλο, κανέλα και τζίντζερ.
Το βάζουμε σε μπισκότα, κέικ, μάφιν, τσουρέκια.

Ταιριάζει πολύ και με το μέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: