Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Ψημένη κρέμα σε σάλτσα καραμέλας

Υλικά
3 φέτες πορτοκαλιού, κομμένες στο 1/4
1 1/2 φλιτζάνια συν 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
4 μεγάλα αυγά

Εκτέλεση
Ζεστάνετε το φούρνο στους 200 °.
Σε ένα κατσαρόλι βάζουμε τις φέτες πορτοκαλιού με της 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη.
Περιχύνουμε με το χυμό πορτοκαλιού και σε χαμιλή φωτιά βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα πορτοκάλια.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα κατσαρόλι βάζουμε 1 φλιτζάνι ζάχαρη και σε μέτρια φωτιά μαγειρεύουμε ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι η ζάχαρη να γίνει σκούρα πορτοκαλί καραμέλα.
Ρίχνουμε την καραμέλα σε ένα ταψί 38 διάμετρο και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να σκληρύνει η καραμέλα.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα με τη βανίλια και το αλάτι και στη συνέχεια ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. μαγειρεύουμε ανακατεύοντας, μέχρι το αλάτι να διαλυθεί και το γάλα να αρχίζει να σιγοβράζει.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.
Σε ένα μπολ, χτυπήστε ελαφρά το υπόλοιπο 1 / 2 φλιτζάνι ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Ενώ χτυπάμε ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα στα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από την καραμέλα στο ταψί και στη συνέχεια τοποθετήστε το ταψί μέσα σε ένα μεγαλύτερο.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και στη συνέχεια ρίξτε αρκετό βραστό νερό μέχρι τα μισά του δεύτερου ταψιού.
Ψήστε μέχρι η κρέμα να έχει πήξει στις άκρες αλλά στο κέντρο να είναι ακόμα χαλαρή. Βγάζουμε το μέσα ταψί από το νερό και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για να σερβίρετε, αναποδογυρίστε σε μια πιατέλα την κρέμα από το ταψί και στη συνέχεια ρίξτε από πάνω την  σάλτσα καραμέλας με τις φέτες πορτοκαλιού και το σιρόπι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: