Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Λάχανο γεμιστό Volta koyzina

Υλικά
1 μεγάλο λάχανο
3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου

Για την γέμιση
2 ώριμες τομάτες
Αλάτι και πιπέρι
1 1/4 φλιτζάνια λευκό ρύζι
1/2 φλιτζάνι συν 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 κεφάλι σκόρδο ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένες τις σκελίδες του
1 μεγάλο κρεμμύδι ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
250 γραμ μανιτάρια κομμένα σε φέτες

3 καρότα τριμμένα χοντρά
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 χοιρινό κιμά
150 γραμ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
2 χωριάτικα λουκάνικα χωρίς το περίβλημα σε κιμά
20 φέτες τυρί για τοστ
1 1/2 φλιτζάνια τριμμένο σκληρό τυρί
Ξύσμα από μισό λεμόνι

Για το γλάσο (προαιρετικά)
1 κουταλάκι γλυκού καλαμποκάλευρο
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
Αλάτι και μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε το 1/2 φλιτζάνι λάδι και σοτάρουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, τον κιμά λουκάνικων και το ρύζι.
Όταν αρχίσουν να μαραίνονται τα λαχανικά και ο κιμάς έχει πάρει χρώμα ρίχνουμε τα μανιτάρια και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε και βάζουμε τις ντομάτες τριμμένες και ένα φλιτζάνι ζωμό.
Αλατοπιπερόνουμε και αφήνουμε να βράσει μέχρι να πιεί τα υγρά του και να δέσει η σάλτσα.
Αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε το λάχανο.
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει βάζουμε το λάχανο και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει. Με τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το βουτάμε σε παγωμένο νερό για να διατηρήσει το χρώμα του.
Βγάζουμε από το νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει.
Σε μπολ που χωράει καλά το λάχανο βάζουμε μία λαδόκολλα και μέσα το λάχανο με το κεντρικό κοτσάνι προς τα επάνω. Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το κέντρο με προσοχή και αφήνουμε τα 10 περίπου εξωτερικά φύλλα.
Τα κομμάτια του λάχανου που βγάλαμε κρατάμε μερικά μεγάλα κομμάτια του και τα υπόλοιπα εκτός από το σκληρό κοτσάνι τα ψιλοκόβουμε και ανακατεύουμε 2 φλιτζάνια από αυτό με το μείγμα κιμά που κρυώνει.
Προσθέτουμε το τριμμένο σκληρό τυρί και το ξύσμα από το λεμόνι.
Στο κενό του λάχανου που έχουμε ανοίξει στρώνουμε τυρί για τοστ και βάζουμε το 1/3 από την γέμιση βάζουμε πάλι τυρί του τοστ και πάλι γέμιση μέχρι να γεμίσει όλο το λάχανο. Τελειώνουμε με τα μεγάλα κομμάτια λάχανου. Τυλίγουμε και σε ατή την πλευρά την λαδόκολλα και γυρνάμε σε ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 200ο.
Ετοιμάζουμε το γλάσο μας. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε το καλαμποκάλευρο με 1 κουταλιά της σούπας κρύο νερό.
Χτυπάμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε ένα μπολ και στη συνέχεια, ανακατεύουμε με το καλαμποκάλευρο.
Βάζουμε στην φωτιά να πάρει βράση ρίχνουμε αλάτι και μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πήξει το γλάσο.
Βγάζουμε το λάχανο από τον φούρνο αφαιρούμε την λαδόκολλα και το βάζουμε με το άνοιγμα προς τα κάτω σε μια πιατέλα. Περιχύουμε με το γλάσο και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: