Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

φτιάξετε τέλεια donuts

Υλικά
160 γραμμάρια σκληρό αλεύρι
7 γραμμάρια ξηρή μαγιά
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
15 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
20 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
65 ml χλιαρό γάλα
45 ml ζεστό νερό
1 αυγό χτυπημένο
2 λίτρα ηλιέλαιο για τηγάνισμα
6 κουταλάκια γλυκού μαρμελάδα, πραλίνα φουντουκιού, ζάχαρη, σοκολάτα ή ότι άλλο θέλετε για διακόσμηση

Εκτέλεση
Αναμίξτε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε καλά.
Βάλτε το βούτυρο σε ένα μπολ με ζεστό γάλα και νερό και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει.
Ρίξτε αυτό μέσα στο μπολ μαζί με το αυγό και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν σε ζύμη. Θα πρέπει να είναι σταθερή αλλά αρκετά μαλακή.
Τοποθετήστε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε μέχρι να γίνει λεία και ελαστική (περίπου 10 λεπτά). Βάλτε τη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σκεπάστε με μια υγρή πετσέτα και αφήστε τη να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου μία ώρα).


Σχηματίστε τη ζύμη σε 6 μπάλες περίπου 80 γραμμαρίων η κάθε μία και στη συνέχεια βάλτε τις σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο ταψί με καλή απόσταση ανάμεσά τους. Σκεπάστε τις και αφήστε να φουσκώσουν για άλλα 45 λεπτά.
Ζεστάνετε πολύ καλά το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι ή φριτέζα. Βάλτε τα donuts μέσα στο λάδι μέχρι να καλυφθούν ολόκληρα και αφήστε τα για περίπου 3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και στη συνέχεια στεγνώστε τα πρώτα με χαρτί κουζίνας και πασπαλίστε τα με ζάχαρη άχνη.



 Αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρά και στη συνέχεια κάντε μια μικρή τρύπα στο πλάι του καθενός, και με τη χρήση ενός κορνέ, γεμίστε με τη μαρμελάδα ή αν προτιμάτε αλείψτε με πραλίνα φουντουκιού ή σοκολάτα από πάνω ή ότι άλλο θέλετε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: