Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Σπιτικό μπέικον

Υλικά
2  κιλά χοιρινή κοιλιά άκοπη (πάνσετα)
2 1/2 κουταλιές σούπας αλάτι
1 1/2 κουταλιές σούπας. ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι γλυκού σπόρος μάραθου
1 κουταλάκι γλυκού κύμινο σπόρους
1 κουταλάκι γλυκού αποξηραμένο δεντρολίβανο
1 κουταλάκι γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

Εκτέλεση
Κόβουμε το χοιρινό σε μεγάλα κομμάτια όσο δύο παλάμες περίπου το καθένα.
Ξεπλύνετε το χοιρινό, στεγνώστε το καλά με χαρτί και μεταφέρετε σε λαδόκολλα.

Μετρήστε το αλάτι, τη ζάχαρη, το μαύρο πιπέρι, τους σπόροι μάραθου, το  κύμινο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και την δάφνη και αλέστε σε ένα μούλτι μέχρι να γίνει σκόνη.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το σκόρδο με τα μπαχαρικά.
Τρίψτε τα καρυκεύματα σε όλο το χοιρινό κρέας. Βάλτε το κάθε κομμάτι σε πλαστική σακούλα και τυχόν περισσευούμενα μπαχαρικά και δέστε, κουνήστε την σακούλα για να πάνε τα καρυκεύματα παντού.
Το βάζουμε στο ψυγείο για 7 ημέρες κουνώντας την σακούλα κάθε δεύτερη μέρα. (Ορισμένο αλάτι θα συσσωρευτεί στην σακούλα καθώς το αλάτι αντλεί νερό από το χοιρινό.)
Μετά από 7 ημέρες, το μπέικον πρέπει να είναι απαλό στην αφή. Αφαιρέστε το μπέικον από την σακούλα και ξεπλύνετε καλά τα μπαχαρικά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.
Στεγνώνετε το μπέικον με χαρτί κουζίνας.
Ζεστάνετε τον φούρνος στους 200 °.
Μεταφέρετε το μπέικον σε  ταψί και ψήστε μέχρι το κρέας να ροδίσει περίπου 2 ώρες.
Μεταφέρετε το μπέικον σε ένα ξύλο κοπής.
Να έρθει το μπέικον σε θερμοκρασία δωματίου και τυλίξτε το σε λαδόκολλα. Διατηρείτε στο ψυγείο για 10 μέρες.

Τυλίξτε το μπέικον σε πλαστική μεμβράνη και το βάζετε να παγώσει για 3 μήνες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: