Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Προζύμι με βασιλικό


Σήμερα βρεθήκαμε στα Σπάτα και στον φούρνο του Καλυβιώτη βρήκαμε ψωμί ζέας αλλά και με προζύμι βασιλικού.
Η κυρία που μας εξυπηρέτησε μας ενημέρωσε ότι αυτό το ψωμί κρατάει περισσότερο δεν χαλάει εύκολα.
Ξέραμε το προζύμι βασιλικού από τα πρόσφορα και από την Ελληνική παράδοση που στα χωριά έκαναν την παρασκευή Πρόσφορου (Λειτουργιάς), αλλά και ψωμιού, που φτιάχνεται με νερό και βασιλικό, που έχουμε πάρει από την εκκλησία, την ημέρα του Σταυρού.


Για να κάνουμε το προζύμι θα χρειαστούμε
1 κούπα φύλλα φρέσκου βασιλικού.
2,5 -3 κούπες νερό.
αλεύρι περίπου 200 γραμμάρια

πώς το ετοιμάζουμε
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό να βράσει πολύ καλά. (μπορούμε να πάρουμε και εμφιαλωμένο).
Αφήνουμε να γίνει χλιαρό (να δέχεται το δάκτυλό μας). Προσθέτουμε τα φύλλα του βασιλικού και αφήνουμε σκεπασμένο για 4 ώρες.
Σε ένα πλαστικό μπολ  παίρνουμε λίγο νερό (με το βασιλικό) προσθέτουμε λίγο αλεύρι και κάνουμε ένα χυλό.
Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με κουβέρτα για να φουσκώσει.
Την επόμενη μέρα παίρνουμε το χυλό αυτό προσθέτουμε λίγο από το νερό (με το βασιλικού)  και λίγο αλεύρι και ξανακάνουμε χυλό. Αφήνουμε πάλι  σε ζεστό μέρος  σκεπασμένο με κουβέρτα να φουσκώσει.
Ξανακάνουμε πάλι την ίδια διαδικασία προσθέτοντας νερό από το κατσαρολάκι με το βασιλικό.
Αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.


Είναι έτοιμο το προζύμι όταν ο χυλός έχει κάνει στην επιφάνειά του φούσκες.  Το προζύμι γίνεται σε 3 -4 ημέρες.  ΄
Όταν γίνει το προζύμι μπορούμε να κάνουμε ψωμί  και να κρατήσουμε προζύμη για να κάνουμε πάλι ευκολότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: