Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Κιουνεφέ Μικρασιάτικο (με σιμιγδάλι)


Στο παλιό βιβλιαράκι της γιαγιάς βρήκα την συνταγή για Κιουνεφέ. Η διαφορά είναι ότι είναι το αυθεντικό με σιμιγδάλι. Περισσότερη δουλειά αλλά και περισσότερη νομίζω γεύση και απόλαυση.

Το Κιουνεφέ (kunafah). είναι μια ζύμη τυριού εμποτισμένη με γλυκό σιρόπι με βάση τη ζάχαρη. Η ζύμη θερμαίνεται σε βούτυρο, μαργαρίνη, φοινικέλαιο και μετά απλώνεται με μαλακό άσπρο τυρί, μοτσαρέλα. Ένα παχύ σιρόπι χύνεται στη ζύμη (από ζάχαρη, νερό και λίγες σταγόνες ροδόνερο και χυμό λεμονιού) κατά τη διάρκεια των τελευταίων λεπτών μαγειρέματος. Συχνά το ανώτερο στρώμα ζαχαροπλαστικής είναι χρωματισμένο με πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα τροφίμων (παραδοσιακά χρωματισμένο με γλυκό τριαντάφυλλο). Τα θρυμματισμένα φιστίκια Αιγίνης είναι πασπαλισμένα στην κορυφή ως γαρνιτούρα. Υπάρχουν δύο συνήθεις τρόποι για να κάνετε Κιουνεφέ (kunafah).

1: χρησιμοποιώντας το σιμιγδάλι 2: χρησιμοποιώντας το κανταΐφι


Υλικά
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης χοντροτριμμένα
600 γραμ. τυρί μοτσαρέλα Τριμμένη
1 κουταλιά σούπας γλυκό τριαντάφυλλο ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι ροδόνερο
½ λεμόνι ο χυμός
2 φλιτζάνια ζάχαρη
¾ φλιτζανιού γάλα
250 γραμ. βούτυρο

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα 2 φλιτζάνια ζάχαρη με ½ φλιτζάνι νερό, το ροδόνερο και τον χυμό από ½ λεμόνι. Βάζουμε στην φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να βράζει για 4 λεπτά μέχρι να δένει σιρόπι.


Σε ένα μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, το 1 φλιτζάνι ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε ¾ φλιτζανιού λιωμένο, βούτυρο, το γάλα και ζυμώνουμε με το χέρι 


μέχρι να γίνει μια ζύμη και να απορροφήσει τα υγρά. 


Βάζουμε το ζυμάρι σε ένα πυρέξ και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς για 25-30 λεπτά. βγάζουμε το ψημένο μπισκότο πια από τον φούρνο και το σπάμε σε κομμάτια. 



Το βάζουμε στο μούλτι και το κάνουμε σκόνη, το περνάμε από σουρωτήρι για να μην έχει άσπαστα κομματάκια.


Σε ένα στρογγυλό πυρέξ βάζουμε μια κουταλιά σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και το γλυκό τριαντάφυλλο με ένα πιρούνα τα πατάμε να ενωθούν και με το μείγμα αλείφουμε το πυρέξ σε όλο τον πάτο και λίγο τα τοιχώματα.
Βάζουμε μέσα το τριμμένο μπισκότο και το απλώνουμε να πιάσει όλο τον πάτο και λίγο τα τοιχώματα και το πατάμε με το χέρι μας. βάζουμε την χοντροκομμένη μοτσαρέλα σε όλο το πυρέξ και ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. 


βγάζουμε από το φούρνο και το γυρνάμε σε πιατέλα. Σιροπιάζουμε το γλυκό με τα 2/3 από το σιρόπι και διακοσμούμε με το τριμμένο φιστίκι. Βάζουμε με προσοχή το άλλο 1/3 από το σιρόπι και το γλυκό μας είναι έτοιμο.



Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: