Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Τα μπακλαβαδάκια της γιαγιάς

Όταν η Γιαγιά Στέλλα έκανε μπακλαβαδάκια όλοι περιμέναμε να δούμε το τύλιγμα. Μας έκανε σε διάφορα σχέδια και πάντα σε ίδιο αριθμό. Ήξερε ότι όλοι θα παίρναμε τελικά ένα από κάθε σχέδιο.
Θα σας δώσουμε την συνταγή και τον τρόπο που έκανε το φύλλο αλλά μπορείτε να πάρετε και έτοιμο.


Υλικά
Για το σιρόπι
4 φλιτζάνια ζάχαρη
½ λεμόνι χυμό
1 ξυλάκι κανέλα
1 φλιτζάνι νερό
Για την ζύμη
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
¼ φλιτζανιού λάδι
¾ φλιτζανιού γάλα
2 φλιτζάνια νισεστέ (καλαμποκάλευρο)
3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 φλιτζάνια φιστίκια Αιγινής χοντροκομμένα
3 φλιτζάνια λιωμένο βούτυρο

Εκτέλεση
Για το σιρόπι Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη το νερό το λεμόνι και την κανέλα. Βράζουμε το σιρόπι μας μέχρι να δέσει. Αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.


Για την ζύμη σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι. Κάνουμε ένα λακουβάκι στο κέντρο και ρίχνουμε το αυγό, το μπέικιν, το λάδι και το γάλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει μια εύπλαστη μαλακιά ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 15 λεπτά. στον πάγκο μας αλευρώνουμε με νισεστέ λίγο και ζυμώνουμε την ζύμη μας να γίνει ελαστική. 



Κάνουμε το ζυμάρι μας μακρόστενο σαν φρατζόλα και το κόβουμε στα 6 κομμάτια. 


Παίρνουμε κάθε κομμάτι και το ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νισεστέ με τις 2 κουταλιές αλεύρι και με αυτό πασπαλίζουμε το ανοιγμένο φύλλο.
Ανοίγουμε και τα άλλα κομμάτια ζύμης και τοποθετούμε το ένα πάνω από το άλλο αφού έχουμε πασπαλίσει ανάμεσα νισεστέ. 




Όταν έχουμε βάλει όλα τα φύλλα πάλι από πάνω νε το πλάστη πατάμε τα φύλλα να ανοίξουν και να γίνουν πολύ ψιλά με αυτόν τον τρόπο.
Οι τρόποι να  κάνετε μπακλαβαδάκια είναι διάφοροι εμείς θα σας δώσουμε έναν.

Ο τρόπος είναι το φύλλο το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνια φιστίκι. 


Βάζουμε τον πλάστη μας από την μία άκρη και τυλίγουμε ελαφρά μέχρι τέλους. Πιέζουμε με τα χέρια μας από τις δύο πλευρές το ζυμάρι να τσαλακωθεί και το σπρώχνουμε από την μια να βγει στο πυρέξ μας τσαλακωμένο. 



Αλείφουμε την επιφάνια πάλι με βούτυρο και ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά στους 150 βαθμούς. 


Βγάζουμε από τον φούρνο κόβουμε κάθε ρολό στην μέση και το σιροπιάζουμε με μπόλικο σιρόπι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: