Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Πιλάφι μπολονέζ (με κιμά)

Όταν ήμασταν παιδιά η γιαγιά μου μας έκανε πιλάφι με κιμά. Μου άρεσε να το ανακατεύω μαζί με τυρί τριμμένο και να το τρώω με το κουτάλι.
Είναι στην ίδια ιδέα με τα μακαρόνια με κιμά αλλά το ρύζι δίνει μία άλλη διάσταση. Πρόσθετε πάντα καρότο τριμμένο και αρακά ώστε να δίνει μια νέα νότα στον κιμά.

Υλικά
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
4 φλιτζάνια ρύζι άψητο

3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 ντομάτες παραγινωμένες και τριμμένες
1 κουταλιά σούπας πελτές ντομάτας
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλά τριμμένο
1 φλιτζάνι αρακά κατεψυγμένο1/4 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζάνι μανιτάρια (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη (προαιρετικά)


Εκτέλεση
Βάζουμε νερό σε κατσαρόλα να βράσει. Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ και το γεμίζουμε με νερό./ το αφήνουμε να πλυθεί και αδειάζουμε το θολό νερό. Βάζουμε φρέσκο νερό και τα αφήνουμε μέχρι να έρθει σε βρασμό το νερό στην κατσαρόλα.
Βράζουμε το ρύζι μέχρι να είναι αλ τέντε και αδειάζουμε όλο το νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να γίνει σπυρωτό.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τον κιμά να τσιγαριστεί. Διαλύουμε τυχόν μεγάλα κομμάτια του.


Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα.
Ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύοντας αφήνουμε να τσιγαριστεί και αυτός.
Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, τα καρότα, τα μανιτάρια ψιλοκομμένα  και τον αρακά μαζί με 1 φλιτζάνι νερό και αφήνουμε να βράσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.



Όταν ο κιμάς μας είναι σερβίρουμε το ρύζι και από πάνω του κιμά. Πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: