Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Πικάντικα γλυκόξινα κομμάτια κοτόπουλου με σουσάμι και πιλάφι

Όταν δοκίμασα αυτό το πιάτο από έναν φίλο η ερώτηση που μου ήρθε ήταν αν «Κινέζικο»!
ο φίλος μου Ιορδάνης αρκετά πωρωμένος με την Ελληνική ιστορία άρχισε να μου εξιστορεί την προέλευση της. Σε πολλά νησιά όταν το κρασί τους χάλαγε δεν είχαν την ευχέρεια να το πετάξουν έτσι το έβραζαν για να το κάνουν πετιμέζι ή το έκαναν ξύδι. Έτσι ανακατεύοντας σε συνταγές πετιμέζι με ξύδι και κρέας είχαν μία γλυκόξινη μαρινάδα και σάλτσα. Παίρνοντας από παλιά συνταγή φτιάξαμε αυτή την συνταγή με κοτόπουλο ή με χοιρινό.


Υλικά
1 κιλό χωρίς κόκαλα και δέρμα μπούτια κοτόπουλου κομμένα σε μικρά κομμάτια
1 κουταλιά σούπας σάλτσα κέτσαπ
3 1/2 κουταλιές σούπας βαλσαμικό ξύδι
1 1/2 κουταλάκια γλυκού μέλι
2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
1 κουταλάκι γλυκού τριμμένο τζίντζερ
1 κουταλιά σούπας σουσάμι
1 κουταλιά άμυλο αραβοσίτου (νισεστέ)
2 κουταλιές λάδι
4 φλιτζάνια ρύζι βρασμένο για συνοδευτικό

Εκτέλεση
Προσθέστε το κοτόπουλο σε ένα μπολ, μαζί με το βαλσαμικό ξύδι, το μέλι, την κέτσαπ, την καφέ ζάχαρη, το τζίντζερ και το νισεστέ.


Ανακατέψτε όλα μαζί μέχρι τα υλικά καλά. Αφήνουμε να μαριναριστεί για 2 ώρες


Ζεστάνετε το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Μεταφέρετε το κοτόπουλο στο τηγάνι σε μία στρώση (κρατάμε την μαρινάδα), και αφήστε το να ψηθεί από τη μία πλευρά για 1 λεπτό.


Στη συνέχεια, ξεκινήστε ανακατεύετε για άλλο ένα λεπτό.

Προσθέστε την μαρινάδα στο τηγάνι, να μειώστε τη θερμοκρασία στο μισό, ρίχνουμε το σουσάμι, το αλάτι, το πιπέρι και σιγοψήνουμε μέχρι να μειωθεί η σάλτσα και να πήξει γύρο από τα κομμάτια κοτόπουλου. Σερβίρετε πάνω από ρύζι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: