Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Σιροπιαστά τρίγωνα με φιστίκι Αιγίνης

Τα φιστίκια είναι από τους καλύτερους ποιοτικά και πιο νόστιμους ξηρούς καρπούς. Είναι μεγάλης θρεπτικής αξίας, πλούσια σε βιοτίνη, πρωτεΐνες και ανόργανα άλατα. Καταναλώνονται ψημένα με αλάτι, είτε νωπά ανάλατα. Χρησιμοποιούνται και στη ζαχαροπλαστική.

Στην Ελλάδα καλλιεργείται μία από τις καλύτερες ποικιλίες στον κόσμο, η Αιγινίτικη με τα περίφημα φιστίκια Αιγίνης. Σε μικρότερο βαθμό καλλιεργείται η ποικιλία Νυχάτη. 
Η καλλιέργεια της φιστικιάς τα τελευταία χρόνια εκτός από την Αίγινα, την Σαλαμίνα και τα Μέγαρα, που ήταν παραδοσιακά φιστικοπαραγωγές περιοχές, επεκτάθηκε στη Φθιώτιδα, Θεσσαλία, Βοιωτία και Εύβοια.


Υλικά
1 κιλό φιστίκια Αιγίνης ξεφλουδισμένα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 δόσεις βανίλιας
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 ασπράδι αυγού ελαφρώς χτυπημένο
1 πακέτο ζύμη φύλλο κρούστας
2 φλιτζάνια βούτυρο λιωμένο
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι μέλι
2 κουταλιές σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κουταλιά σούπας πορτοκαλί χυμό

Εκτέλεση
Κάντε τη γέμιση
Καθαρίζουμε τα φιστίκια τα βάζουμε σε ένα μπλέντερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Αλέθουμε μέχρι να γίνουν πολύ λεπτά αλεσμένα. Προσθέστε τη βανίλια, το αλάτι, την κανέλα, το ασπράδι αυγού και 2 κουταλιές της σούπας νερό, και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει μια ελαφρώς κολλώδης πάστα. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε να περιμένει.
Ετοιμάζουμε τα φύλλα
Παίρνουμε 2 φύλλα ζύμης κρούστας σε μια επιφάνεια εργασίας και κόβεται κατά μήκος σε 4 ίσες λωρίδες. Βάζουμε μία λουρίδα και την βουτυρώνουμε από πάνω μία δεύτερη.
Το ίδιο κάνουμε και με τις άλλες λουρίδες.
Τοποθετήστε 1 κουταλιά της σούπας στο τέλος της κάθε λουρίδας που βρίσκεται πλησιέστερα προς εσάς.
Τυλίγουμε μια λωρίδα κάθε φορά, διπλώστε το δεξιά γωνία προς τα αριστερά και κάνουμε ένα τρίγωνο. Μετά διπλώνουμε διαγώνια το τρίγωνο προς τα δεξιά και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει ή λουρίδα . (δείτε πως κάνουμε τρίγωναεδώ)
Βουρτσίστε το ακραίο τμήμα της κάθε λωρίδας με νερό, και στη περάστε πάνω από την ζύμη για να σφραγίσει.
Επαναλάβετε με υπόλοιπες λουρίδες, μέχρι να τελειώσει η γέμιση και τα φύλλα.
Σε ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα βάζουμε τα τριγωνάκια μας τα περνάμε με ελαφρώς χτυπημένο αυγό με λίγο νερό και τα ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε την ζάχαρη και 1 φλιτζάνι νερό σε κατσαρόλα και φέρνουμε σε σημείο βρασμού.
ανακατεύουμε για να διαλυθεί ζάχαρη, περίπου 3 λεπτά. Κατεβάζετε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με το μέλι, το χυμό λεμονιού, και πορτοκαλιού.
Μόλις βγάζουμε μια παρτίδα από τα τρίγωνα από τον φούρνο τα ρίχνουμε στο σιρόπι και τα αφήνουμε για ½ λεπτό. Τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε πιατέλα με σχάρα να στραγγίξουν το περιττό σιρόπι.

Τα βάζουμε σε άλλη πιατέλα και αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: