Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Ράχη σπαλοπριζόλες στον φούρνο

Πολλές φορές θέλουμε σε ένα τραπέζι γεύμα που θα κάνουμε να προσφέρουμε μπριζόλες αλλά δεν θέλουμε να ψήσουμε στην σχάρα.
Έχουμε να σας δώσουμε μια συνταγή από το Grossinger του Resort ένα εστιατόριο με παράδοση στο ψητό κρέας.
Η διαδικασία για το κακοψημένο ζουμερό κρέας μαζί με το σωστό κομμάτι κρέατος είναι ρο κυριότερο.

Κατ αρχάς θα πρέπει να πάρετε μία ράχη σπαλοπριζόλες και θα πρέπει να ξέρετε ότι στο κόψιμο του αντιστοιχεί μία με κόκαλο μία χωρίς. Άρα αν πάρετε 5 κόκαλο θα έχετε 10 μπριζόλες στο τέλος.
Το λίπος στην πλευρά του θα πρέπει να υπάρχει και να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο.

Υλικά
1 ράχη σπαλοπριζόλας
4 μέτρια κρεμμύδια χοντρές φέτες

1 κουταλάκι γλυκού χοντρό αλάτι ανά κιλό κρέατος
½ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ανά κιλό κρέατος
1 κουταλάκι γλυκού σκόρδο λιωμένο ανά κιλό κρέατος
1 κουταλάκι φρέσκο δενδρολίβανο ανά κιλό κρέατος
1 κουταλάκι γλυκού φρέσκο θυμάρι ανά κιλό κρέατος
½ κουταλάκι γλυκού ελαιόλαδο ανά κιλό κρέατος

Εκτέλεση
Πριν από το μαρινάρισμα, κάντε στο κρέας σας ένα γρήγορο ξέβγαλμα με κρύο νερό και στεγνώστε με απορροφητικό χαρτί.


Τοποθετήστε μια επίπεδη σχάρα για ψήσιμο μέσα σε ένα ταψί αρκετά μεγάλο για να χωρέσει το κρέας, και απλώστε τα κρεμμύδια πάνω στην σχάρα.


Αν δεν έχετε σχάρα τοποθετήστε το κρέας πάνω στα κρεμμύδια. Πρέπει το κρέας να μην πατάει στο ταψί μας.
Αναμίξτε το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο, τα βότανα και το ελαιόλαδο σε ένα μπολ μέχρι να ενωθούν καλά.


Κάντε με ένα μυτερό μαχαίρι μερικές τρύπες στο κρέας και χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να τρίψει το ψητό όλο με το μίγμα μπαχαρικών μέχρι να επικαλύψετε όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα.


Καλύψτε ελαφρά με μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες. Δεν περιμένουμε οι γεύσεις να εισχωρήσουν τελείως αλλά θα γίνει αυτό στο ψήσιμο.
βγάλτε το ψητό έξω από το ψυγείο 2 ώρες πριν την ώρα του μαγειρέματος για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 250 βαθμούς και τοποθετήστε το ψητό σας στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου. Αν το βάλετε πάρα πολύ ψηλά, θα αρχίσει το ψητό σας να ψήνετε εξωτερικά  πολύ γρήγορα και μέσα να είναι ωμό.
Μετά από 30 λεπτά στο φούρνο, προσθέστε ένα φλιτζάνι νερό στον πυθμένα του ταψιού. Το κλειδί είναι να επιτρέψει στα κρεμμύδια να καραμελλοποιούνται ενώ γίνετε το ψήσιμο, αλλά όχι να καεί το λίπος και να καπνιστεί το ψητό μας.
Μαγειρεύουμε το ψητό για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Εάν ο φούρνος σας ψήνει άνισα, γυρίστε το ταψί σας το μέσα έξω.
Αν υπάρχει περισσότερο λίπος από τη μία πλευρά που δεν έχει ακόμη ροδίσει, φροντίστε να τοποθετήσετε αυτή την πλευρά του ψητού προς το εσωτερικό του φούρνου.


Μόλις το ψητό πάρει χρώμα (σύνολο 1 ώρα πρέπει να το κάνουμε, αλλά οι χρόνοι μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το φούρνο σας), μειώστε την θερμότητα σε 180 βαθμούς .
 Συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 90 έως 120 λεπτά. Αλείφουμε το ψητό κάθε 30 λεπτά, και προσθέστε πάλι ένα ζεστό φλιτζάνι νερό στο ταψί μας ώστε να μην στεγνώσει.
Αν η κορυφή στο ψητό αρχίζει να ψήνετε πολύ, βάλτε ένα μικρό κομμάτι αλουμινόχαρτο για να καλύψει ελαφρά την κορυφή, αφήνοντας τις πλευρές εκτεθειμένες. Και πάλι, γυρίστε το ψητό αν χρειάζεται το μέσα έξω.
Ο συνολικός χρόνος ψησίματος θα πρέπει να είναι περίπου 180 λεπτά. Όταν είναι ψημένο το ψητό σας μεταφέρετε το σε ένα ξύλο κοπής ή πιατέλα, και καλύπτουν ελαφρά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο για να ξεκουραστεί για 15 έως 20 λεπτά.
Ενώ το ψητό αναπαύεται, ρίξτε το ζουμί μέσα από ένα λεπτό σουρωτήρι για να διαχωριστή το λίπος . Εάν δεν υπάρχει αρκετό υγρό, προσθέστε ένα φλιτζάνι νερό στο ζεστό ταψί, και ανακατεύουμε ελαφρά.
Ρίξτε το ζουμί μετά το σούρωμα σε μια μικρή κατσαρόλα.

Ζεστάνετε το ζουμί και σερβίρετε μαζί με το ψητό. Μπορείτε να αραιωθεί περαιτέρω με λίγο ζεστό νερό ή να το πήξουμε με λίγο νισεστέ. Ανάλογα πώς ταιριάζει στο γούστο σας και στο τραπέζι σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: