Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Μεθυσμένο κοτόπουλο

Το μεθυσμένο κοτόπουλο είναι ένα ορεκτικό που μπορεί να φαγωθεί κρύο και ένας μεζές για φαί στον κήπο.
Κάποιοι λένε ότι δημιουργήθηκε πριν πολλά χρόνια από την προσπάθεια των παλιών να βρουν έναν τρόπο να αποθηκεύουν τροφή. Τελικά έφτιαξαν ένα ορεκτικό που μάλλον δεν έμενε για πολύ.

Υλικά
1 Στάδιο Προετοιμασία του κοτόπουλου
4 μπούτια κοτόπουλου ή στήθος χωρίς κόκαλο
2 ½ κούπες νερό
2 μεγάλες φέτες τζίντζερ

1/2 κουταλάκι αλάτι

2 Στάδιο Η άρμη
1 ½ φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή 2 κύβους διαλαλημένους σε 1 ½ φλιτζάνι νερό (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 ½ φλιτζάνι λευκό καλό κρασί
1 ½ κουταλάκια γλυκού ζάχαρη
2 ½ κουταλάκια αλάτι
1 κουταλιά σούπας αποξηραμένες μικρές καυτερές πιπεριές

Εκτέλεση
Αφαιρούμε από τα μπούτια κοτόπουλου, το δέρμα και τα κόκαλα. Κρατήστε τα κόκαλα για να κάνετε μια σπιτικό ζωμό που θα χρειαστούμε. Αν δυσκολεύεστε να αφαιρέσετε τα κόκαλα  ζητήστε από κρεοπώλη σας να σας βοηθήσει.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέστε διατηρούνται τα οστά σας κοτόπουλο, 2 ½ φλιτζάνια νερό και το τζίντζερ. Φέρεται σε βρασμό και σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για τουλάχιστον 1 ώρα (ή και περισσότερο).
Θα χρειαστείτε 1 ½ φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου για τη συνταγή.
Μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα διαλύοντας σε 1 ½ φλιτζάνι νερό 2 κύβους κοτόπουλο.
Πλύνετε τα κομμάτια κοτόπουλου και στεγνώστε τα καλά με μια χαρτοπετσέτα. Πάρτε 2 κομμάτια αλουμινόχαρτου, κάθε περίπου 12 πόντους μήκος.
Βάλτε κάθε φιλέτο κοτόπουλου πάνω σε φύλλο αλουμινόχαρτο, και πασπαλίζουμε με ¼ κουταλάκι αλάτι.


Τυλίξτε το κοτόπουλο κατά μήκος ..


Κάνετε το κοτόπουλο με το αλουμινόχαρτο, (στρίβοντας τις δύο πλευρές) και σχηματίστε μια καραμέλα πακέτο.


Βάλτε το κοτόπουλο σε κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά να βράσει για 20 λεπτά σκεπασμένο. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το κοτόπουλο να καθίσει για άλλα 5 λεπτά με το καπάκι καλά κλεισμένο.


Μεταφέρετε τα κοτόπουλα σε ένα μπολ με πάγο, και αφήστε το να καθίσει εκεί για 10-15 λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να είναι εντελώς κρύο. Αυτό το βήμα εξασφαλίζει ότι οι χυμοί παραμένουν κλειδωμένοι και θα βελτιώνει τη συνολική υφή του κοτόπουλου.


Τώρα ήρθε η ώρα να κάνετε την άλμη. Σε ένα δοχείο οτιδήποτε στενό και βαθύ, όπου το κοτόπουλο μπορεί να παραμείνει βυθισμένο , προσθέστε το 1 ½ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου, 1 ½ φλιτζάνια κρασί, τη ζάχαρη, το αλάτι, και τις καυτερές πιπεριές.



Μόλις το κοτόπουλο κρυώσει, ξεδιπλώστε το αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε το κοτόπουλο στην άλμη. Καλύψτε και καταψύξτε για 24 ώρες. τρώγεται κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό το πιάτο σερβίρεται συνήθως ως ένα κρύο ορεκτικό με σαλάτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: