Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Γεμιστά καλαμάρια με ρύζι και μανιτάρια (νηστίσιμα)

Υλικά
10 μεγάλα καλαμάρια ή θράψαλα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 καρότα τριμμένα
1 φλιτζάνι μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 ντομάτα τριμμένη
1 ½ κουταλιά σούπας ρύζι Καρολίνα
½ φλιτζάνι μαϊντανός
1½ φλιτζάνι ζωμός λαχανικών
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (προαιρετικό)
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
οδοντογλυφίδες

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα θράψαλα.
Κόβουμε τα κεφάλια και αφαιρούμε τη σπονδυλική στήλη.
Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια από τα θράψαλα.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο μισό ελαιόλαδο ή χωρίς, μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε το ρύζι, τα πλοκάμια και τα καρότα.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα μανιτάρια και την ντομάτα , το ½ φλιτζάνι ζωμού λαχανικών, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε τα θράψαλα και κλείνουμε τις άκρες με οδοντογλυφίδες για να μη φύγει η γέμιση.
Αραδιάζουμε τα θράψαλα σε ένα φαρδύ σκεύος και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (προαιρετικά), τον υπόλοιπο ζωμό, αλάτι και πιπέρι.

Αν έχει περισσέψει γέμιση βάζουμε και την υπόλοιπη γέμιση και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά με κλειστό το καπάκι του σκεύους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: